Eveniment

Mallurile au creat 20.000 de locuri de parcare in Bucuresti. Primaria inca face parcari pe hartie

Mallurile au creat 20.000 de locuri de parcare in Bucuresti. Primaria inca face parcari pe hartie

Cea mai mare parcare din Bucuresti se afla in Baneasa, numara aproape 8.000 de locuri de parcare si deserveste cel mai mare parc de retail din tara

26.10.2009, 23:28 926

Un numar de opt centre comerciale din Bucuresti, avandinaugurarea in intervalul aprilie 2008 - februarie 2010, dispun depeste 21.000 de locuri de parcare, adica pot gazdui in acelasi timp2% din masinile Capitalei, in timp ce eternele proiecte de parcarisubterane din Bucuresti inca asteapta finalizarea documentatiilorde urbanism.

In Bucuresti circula zilnic aproximativ un milion de masini, iarpotrivit unor estimari, raportul este de cinci masini pe un loc deparcare.

Blocurile construite inainte de anii '90 erau prevazute cu unnumar redus de locuri de parcare, situate de obicei in spatelecladirilor, iar chiar si o parte din cladirile de birouriconstruite in urma cu cinci-zece ani au un numar restrans de locuri de parcare.

"Nu s-a facut o evaluare foarte exacta a proiectului (privindparcarile subterane si supraterane ale Municipalitatii - n.r.).Pentru trei sau patru dintre parcari vor pleca documentatiile deurbanism intr-o luna, iar licitatiile le vom organiza la anul", adeclarat Gheorghe Patrascu, arhitectul-sef al Capitalei. Printrerealizarile Primariei privind parcarile din ultima perioada senumara luarea in administrare a celor 3.300 de locuri din centrulCapitalei de la Dalli, precum si parcarile "in spic" realizate deprimariile de sector de-a lungul a o serie de bulevarde importante,prin ingustarea trotuarului.

In planurile Primariei se afla de mai multi ani 21 de parcarisubterane dintre care 15 au fost aprobate in cadrul ConsiliuluiGeneral al Municipiului Bucuresti. Opt dintre acestea, cu un totalde peste 7.300 de locuri, ar trebui construite in zone precum PiataAlba Iulia, Piata Revolutiei, Piata Dorobanti, Piata Charles deGaulle sau Piata Presei, dar pana in prezent nu s-au inceputlucrari la niciunul dintre aceste proiecte.

Primaria Sectorului 6 a anuntat in urma cu cateva luni ca vainvesti pana la sfarsitul anului circa 2,9 mil. euro inachizitionarea si montarea a 16 sisteme de parcare verticala -smart-parking, cu cate 12 locuri, avand in vedere ca in cartiereprecum Militari sau Drumul Taberei este cea mai ridicata densitatede locuinte din Capitala.

In acelasi timp, fiecare din marile centre comerciale construitein Bucuresti in ultimii ani a adus peste 2.000 de noi locuri deparcare, in timp ce proiectele mai mici au o capacitate pentru 700- 800 de masini. Astfel, cel mai mare parc de retail din tara,situat in Baneasa, beneficiaza de aproape 8.000 de locuri deparcare, din care 1.500 sunt subterane, care deservesc atat mallulBaneasa Shopping City, cat si unitatile Carrefour, IKEA sauBricostore din interiorul proiectului.

In acelasi timp, parcurile comerciale Militari Shopping si WestPark din vestul Capitalei au furnizat si ele cate 2.500 de noilocuri de parcare fiecare, in timp ce mallul Grand Arena dinBerceni a adus 2.100 de noi locuri intr-una din cele mai mariparcari subterane din oras. Proiectele Liberty Center si Vitantis,ceva mai mici, au in jur de 700 - 800 de locuri de parcare fiecare,mallul din zona Trafic Greu avand parcare subterana.

"Standardele legale romanesti specifica necesitatea construiriiunui loc de parcare la fiecare 20 de metri patrati suprafataconstruita, ceea ce se traduce in circa un loc de parcare la 15metri patrati de suprafata inchiriabila. Cu toate acestea, aceststandard a fost obtinut pana in prezent doar de proiectele dinafara zonei centrale, unde suprafetele de teren disponibile eraumai mari", a declarat Sinziana Frangeti, consultant in cadrulfirmei de consultanta imobiliara Colliers International.

Ea spune ca pentru crearea unui loc de parcare suprateran undezvoltator are nevoie de 20 - 25 de metri patrati construiti, intimp ce constructia unui loc de parcare subteran necesarul poateajunge la 35 mp.

Unde vrea Primaria sa faca parcari

  • Piata Alba Iulia
  • Strada Edgar Quinet
  • Piata Revolutiei
  • Piata V. Maracineanu
  • Piata Dorobanti
  • Piata Charles de Gaulle
  • Piata Presei Libere
  • Gara Baneasa

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO