Eveniment

Managerii companiilor estimează avans în industrie şi servicii, stagnare în comerţ şi scăderi în construcţii

Managerii companiilor estimează avans în industrie şi...

Autor: Emil Popescu

29.09.2015, 00:05 123
Managerii companiilor se aşteaptă, pentru perioada septembrie - noiembrie, la o creştere moderată a activităţii în industria prelucrătoare şi servicii, la majorarea numărului de salariaţi din comerţ şi la stabilitatea preţurilor în toate sectoarele economice, potrivit anchetei de conjunctură realizate lunar de INS.

În cadrul anchetei citate, publicată ieri de Institutul Naţional de Statistică, pentru luna septembrie 2015, managerii din industria prelucrătoare preconizează în următoarele trei luni creşterea moderată a volumului producţiei (sold conjunctural +7%). În primele şapte luni din an producţia industrială a crescut cu doar 2,6%, faţă de o creştere de 8,5% cât înregistra în ianuarie – iulie 2013, an/an.

Potrivit Barometrului Industrial realizat de SNAPA şi IRSOP, în august, industria se menţine în teritoriu pozitiv, în sensul că nu sunt semne de contracţie, dar, în aceeaşi vreme, nu sunt nici semne de expansiune.

Potrivit barometrului INS, pentru preţurile produselor industriale managerii prognozează o relativă stabilitate în următoarele trei luni (sold conjunctural +1%). „Referitor la numărul de salariaţi, se estimează relativă stabilitate, soldul conjunctural fiind de +1% pe total industrie prelu­crătoare“, arată INS, într-un comunicat.

În construcţii se va înregistra o scădere moderată a volumului producţiei (sold conjunctural -8%) şi a stocului de contracte şi comenzi (sold conjunctural -9%). Managerii estimează, de asemenea, relativa stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural -5%) şi a preţurilor lucrărilor de construcţii (sold conjunctural +1%).

În comerţul cu amănuntul, managerii au estimat pentru următoarele trei luni o tendinţă de relativă stabilitate a activităţii economice (sold conjunctural +2%). Angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni creşterea moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural +12%). Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra o scădere moderată (sold conjunctural -13%). Pentru următoarea perioadă, managerii societăţilor comerciale estimează relativa stabilitate a preţurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural +2%).

Conform estimărilor din luna septembrie 2015, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaşte o creştere moderată în următoarele trei luni (sold conjunctural +11%). În acest sector se estimează relativa stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural +1%) şi a preţurilor (sold conjunctural 0%).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO