Eveniment

Managerii de fonduri româneşti: Defaultul Greciei este inevitabil, dar credem că impactul pe burse va fi destul de limitat

Managerii de fonduri româneşti: Defaultul Greciei este...

Autor: Roxana Pricop

29.06.2015, 00:04 492

Managerii fondurilor de investiţii se aşteaptă la o săptămână de scăderi pe pieţele de acţiuni ca urmare a situaţiei Greciei, susţinând că intrarea în default a statului elen este inevitabilă. Corecţiile bursiere nu vor fi însă de amploare, deoarece pentru investitori nu mai este demult o surpriză că Grecia nu îşi poate plăti datoriile.

„Defaultul Greciei este inevitabil şi nu va fi o surpriză pentru nimeni. Se ştie de mai mulţi ani că Grecia nu dispune de capacitatea financiară de a-şi plăti datoriile, astfel că mă aştept ca intrarea în default să aibă un impact limitat pe burse, mult mai mic decât cel cauzat de falimentul Lehman Brothers“, a spus Nicolae Pascu, directorul general al societăţii de administrare STK Financial.

Managerul se aşteaptă ca pieţele euro­pene de acţiuni, inclusiv cea de la Bucureşti, să deschidă săptămâna cu scăderi „care nu vor fi însă de amploare“. Strategia pe care ma­nagerul o adoptă în aceste zile este pru­denţa alături de menţinerea unor poziţii de lichidităţi care să permită achiziţii de acţiuni dacă cotaţiile acţiunilor vor scădea la niveluri atractive.

Bursa de la Bucureşti a scăzut cu 1,6% de la începutul lunii iunie până în prezent, în linie cu restul burselor europene. De la începutul anului, bursa de la Bucureşti are un câştig de 3%, sub cel al burselor mature din Germania şi Franţa.

În acest weekend, miniştrii de finanţe din zona euro au respins solicitarea autorităţilor de la Atena de a prelungi cu o lună programul de susţinere financiară de 240 de miliarde de euro, din care Grecia mai are de primit 7,2 mi­liarde de euro. În lipsa fondurilor, Grecia riscă să nu poată plăti o datorie de 1,6 miliarde de euro către FMI, scadentă miercuri, 30 iunie.

„Pieţele de acţiuni au reacţionat prin scăderi la riscul de default al Greciei încă din 2012, însă pieţele de obligaţiuni nu au reacţionat. Problema mai mare pentru România va fi impactul defaultului Greciei pe piaţa de obligaţiuni. Ne putem aştepta la o creştere a dobânzilor pe piaţa obligaţiunilor dacă intră Grecia în default, iar acest lucru va face ca statul român să se împrumute mai scump“, a mai spus Pascu.

„Dacă Grecia va intra în default, mă aştept la o reacţie emoţională pe pieţele de acţiuni care să cauzeze scăderi pe termen scurt. Ar putea apărea astfel oportunităţi de achiziţii pentru investitorii în căutare de chilipiruri“, a spus Răzvan Rusu, analist de investiţii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO