Eveniment

Managerii şi populaţia manifestă un optimism surprinzător în privinţa evoluţiei economiei

Managerii şi populaţia manifestă un optimism...

Autor: Andra Oprescu

29.08.2014, 19:45 417
Managerii companiilor se aşteaptă ca pentru perioada august-octombrie să existe o creştere moderată a activităţii în domeniul comerţului cu amănuntul şi în cel al serviciilor şi o „stabilitate“ în zona industriei şi a construcţiilor, arată datele sondajului privind tendinţele în evoluţia activităţii economice culese în luna august, publicat ieri de Institutul Naţional de Statistică.

În aceeaşi vreme, potrivit unor date publicate tot ieri de Comisia Europeană, încrederea companiilor româneşti şi a populaţiei în economia României a crescut în august pentru a patra lună consecutiv, pe fondul unui avans semnificativ al încrederii din sectorul serviciilor, evoluţia fiind însă contrară tendinţei de scădere de la nivelul Uniunii Europene.

Surpriza intrării în recesiune tehnică manifestată de economişti a fost motivată în ultimele luni de faptul că principalele componente ce contribuie la formarea PIB au avut o evoluţie bună.

Cifra de afaceri din industrie, care reprezintă aproximativ o treime din PIB-ul României, a crescut în semestrul I 2014 faţă de semestrul I 2013, pe ansamblu, cu 10,8%, datorită creşterii industriei prelucră­toare (+10,8%) şi industriei extractive (+10%).

Cifra de afaceri din comerţul cu amănuntul - cel mai important indicator pentru consumul populaţiei - a crescut în semestrul I 2014 faţă de semestrul I 2013 atât ca serie brută, cât şi ca serie ajustată cu 8,6%, respectiv 8,2%.

Situaţia nu este însă la fel de bună în construcţii. Volumul lucrărilor de construcţii s-a redus la şase luni cu 10,2% ca serie brută şi cu 9,4% ca serie ajustată, construcţiile inginereşti pe date ajustate având o scădere de 26,7%.

Ce spune sondajul INS despre aşteptările pentru următoarele trei luni

Managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni, potrivit sondajului INS, o relativă stabilitate a producţiei (sold conjunctural +4%). Aşteptările sunt similare şi în construcţii (sold conjunctural +4%).

În sectorul comerţului cu amănuntul, managerii anticipează pentru următoarele trei luni o tendinţă de creştere moderată a activităţii economice (sold conjunctural +9%). Şi în cazul cerereii de servicii (cifra de afaceri) este aşteptată  o creştere moderată în următoarele trei luni (sold conjunctural +13%).

Concluziile INS au fost obţinute prin intermediul unor anchete de conjunctură, în urma estimărilor făcute de manageri cu privire la tendinţele activităţii economice. Anchetele indică soldul conjunctural, obţinut ca diferenţă între procentajul managerilor care au ales varianta pozitivă a fenomenului şi procentajul celor care au indicat varianta negativă.

Pe de altă parte, potrivit datelor unui sondaj efectuat în rândul companiilor şi al consumatorilor, publicate ieri de Comisia Europeană, încrederea companiilor şi a populaţiei în economia României a crescut în august pentru a patra lună consecutiv, pe fondul unui avans semnificativ al încrederii din sectorul serviciilor, evoluţia fiind însă contrară tendinţei de scădere de la nivelul Uniunii Europene.

Astfel, indicele încrederii în economie a crescut în România cu 1,4 puncte, la 101 puncte în luna august, faţă de 99,6 puncte în iulie, potrivit datelor anunţate joi de Comisia Europeană, rezultate în urma unui sondaj în rândul companiilor şi consumatorilor.

Pe sectoare, indicatorul a înregistrat o creştere importantă în servicii, de la 1,3 puncte în luna iulie la 8,9 puncte în luna august. În schimb, indicatorii au avut evoluţii negative în sectoare ca industria, construcţiile şi comerţul de retail. Cea mai mare scădere a încrederii a fost înregistrată în industrie, unde indicatorul a coborât de la 1,4 puncte în iulie la -0,1 puncte în august.

La nivelul UE, indicele încrederii în economie a scăzut pentru a doua lună consecutiv, ajungând în luna august la 104,6 puncte, faţă de 105,8 puncte în iulie.

Scăderea indicelui este şi mai mare dacă sunt luate în calcul doar ţările din zona euro. Astfel, încrederea companiilor şi consumatorilor a coborât cu 1,5 puncte în august faţă de luna iulie şi a ajuns la nivelul din decembrie 2013, adică 100,6 puncte, după o evoluţie relativ stabilă în precedentele cinci luni.

Cele mai mari scăderi ale indicatorului s-au înregistrat în Italia (-4,1 puncte), Germania (-1,9), Olanda (-0,8) şi Franţa (-0,6).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO