Eveniment

MApN: Zborurile cu aeronavele IAR 99 Şoim au fost sistate. A fost sesizat Parchetul Militar

MApN: Zborurile cu aeronavele IAR 99 Şoim au fost...

Autor: Firuta Flutur, Mediafax

16.07.2018, 16:28 6617

Zborurile cu aeronavele de tip IAR 99 Şoim au fost sistate până la finalizarea anchetei cu privire la prăbuşirea aparatului de acelaşi tip, luni, în zona localitatea Nicolae Bălcescu din judeţul Bacău, potrivit MApN. În cauză, a fost sesizat Parchetul Militar. 

Comandorul Marcel Breşug, şeful de stat major al Bazei 95 Aeriană ”Erou căpitan aviator Alexandru Şerbănescu”, şi căpitan-comandorul Iulian Pena, instructor-şef zbor în cadrul aceleiaşi unităţi militare, s-au catapultat, luni, în jurul orei 13.30, la 5 kilometri vest de localitatea Nicolae Bălcescu din judeţul
Bacău, deasupra Lacului Galbeni, anunţă Ministerul Apărării Naţionale (MApN).

Piloţii au fost recuperaţi de echipele de căutare-salvare ale bazei aeriene şi sunt în stare stabilă.

Un elicopter SMURD execută deja, la această oră, un zbor pentru ca primul dintre piloţii recuperaţi să fie transferat la Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central "Dr. Carol Davila" din Bucureşti.

Cel de-al doilea pilot va fi transportat la acelaşi spital cu un avion de tip C-27J Spartan, din cadrul Forţelor Aeriene Române, configurat pentru evacuare medicală.

Comandorul Breşug, în vârstă de 41 ani, are la activ peste 1.000 de ore de zbor pe aeronava IAR 99 Şoim, iar căpitan-comandorul Pena, în vârstă de 40 de ani, are o experienţă de zbor de aproape 450 de ore pe aceeaşi aeronavă.

Aeronava militară decolase în jurul orei 13.20 din baza aeriană pentru a executa un zbor de verificare tehnică.

După aproximativ 10 minute de zbor, piloţii s-au catapultat, aeronava prăbuşindu-se în zona menţionată, în afara ariilor locuite.

Din ordinul ministrului apărării naţionale a fost numită o comisie de investigaţie tehnică pentru cercetarea împrejurărilor producerii acestui incident aviatic şi a fost sesizat Parchetul Militar.

Totodată, potrivit procedurilor-standard, au fost sistate zborurile cu acest tip de aeronavă până la finalizarea anchetei de specialitate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO