Un mare angajator de la Iaşi şi Bacău, cu 1.000 de salariaţi trage un semnal de alarmă: Tinerii pleacă în străinătate imediat după bac. Nu îşi văd viitorul în România. În aceste condiţii nu vom mai avea forţă de muncă tânără

21 mar 2017 Autor: Adelina Mihai

Paradoxul este că pentru cei de afară România este o ţară cu multe oportunităţi, dar pentru cei care trăiesc aici este o ţară cu probleme.

Grupul britanic SCC, care oferă servicii de outsourcing IT în Iaşi şi Bacău, afirmă că nu mai găseşte candidaţi pentru că din ce în ce mai mulţi tineri pleacă în străinătate imediat după terminarea liceului, la muncă sau la studii.

„Se pleacă masiv în străinătate şi devine în­grijorător momentul la care se pleacă. Am avut o iniţiativă, cu departamentul nostru de trai­ning, de a dezvolta un program de training  pen­tru absolvenţii de liceu. Practic, în anul ter­minal de liceu, aceştia au fost invitaţi să vină a noi, să facă practică, să facă şi training, urmând să le oferim nişte joburi low level la sfârşitul li­ce­ului şi să îi încurajăm să crească ulterior şi să se înscrie la facultate. După un turneu destul de consistent, în licee din oraşe precum Bacău, Roman sau Piatra Neamţ am avut 6 candidaţi, din­tre care 2 erau în clasa a X-a“, a spus Adina Tapalagă, director general al grupului britanic SCC, unul dintre cei mai mari furnizori de ser­vi­cii şi soluţii IT în regim outsourcing, care are apro­ximativ 1.000 de salariaţi la Iaşi şi la Bacău.

Anul trecut, circa 140.000 de elevi absol­venţi de liceu s-au încris la examenul de ba­ca­lau­reat, însă numai 88.000 au reuşit să pro­mo­ve­ze acest examen (o rată de promovare de 68%, totuşi în uşoară creştere faţă de anii anteriori).

„Din mai mulţi factori, tinerii dispar de la ab­solvirea liceului. Nu suntem singurii care am re­marcat acest lucru, şi universităţile din Bacău şi din Iaşi, cu care avem relaţii foarte bune, se plâng de lipsa candidaţilor“, a mai spus Adina Tapalagă.

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 21.03.2017

 
Cuvinte cheie:
angajatori
, salariati
, munca
, piata muncii
, tineri
, absolventi
, locuri de munca
, universitati
, facultate
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Închide