Eveniment

Marea întrebare pentru salariaţii din privat în 2018: vor mări angajatorii sau nu salariile brute cu 22%? Ministrul de Finanţe: Vom da o lege prin care salariile să nu scadă odată cu trecerea contribuţiilor sociale în sarcina angajaţilor

20.09.2017, 11:52 1860

Trecerea contribuţiilor sociale la angajat ridică problema modului în care vor fi determinaţi angajatorii să majoreze salariile brute pentru a păstra neschimbat netul angajaţilor.

Mutarea contribuţiilor pentru sănătate şi pensii în sarcina angajatului trebuie analizată simultan cu scăderea impo­zi­tului pe venit şi creşterea sala­riu­lui brut, cele trei măsuri reducând chel­tu­ielile com­paniilor, fără a afecta, teoretic, ni­ve­lul sala­riului net al angajatului, spune Danie­la Oprescu, tax director KPMG, dar există încă semne de întrebare legate de modalitatea în care guvernul va aplica aceste măsuri, în spe­cial obligativitatea companiilor de a majora salariile brute.

„Mutarea aduce o simplificare a siste­mu­lui, reduce numărul de contribuţii, nivelul con­tribuţiilor, e mai simplu pentru companii. Dacă mă­sura se implementează simultan cu creşte­rea salariului brut cu 22,75% şi scăderea impo­zitului pe venit la 10%, nu va pierde nimeni, sa­lariul net nu scade şi angajatorii rămân doar cu costul salariului brut“, a explicat Daniela Oprescu la ZF Live.

Practic, la un salariu net de 2.100 lei, brutul este 3.000 lei, iar adunând contribuţiile totale ale angajatorului cheltuiala totală a acestuia urcă la circa 3.700 lei. Astfel, pentru a da un salariu net de 2.100 lei, angajatorul plăteşte acum un plus de 75% din net.

De la 1 ianuarie 2018, CAS şi CASS trec la angajat, simultan cu creşterea salariului brut la toţi angajaţii şi scăderea impozitului pe venit la 10%. „Deci salariul net nu scade, iar costul angajatorului va fi tot pe acolo. Practic, de la anul costul angajatorului devine salariul brut.“

Dar, dacă în cazul companiilor de stat ma­jorarea salariilor brute sau menţinerea sala­riu­lui net la un nivel constant şi de la 1 ianuarie 2018 pot fi impuse prin legislaţie, lu­crurile nu sunt la fel de clare şi în cazul me­diului privat, iar propunerea guvernului nu precizează cum se va impune majorarea sala­ri­ilor brute la com­pa­niile private.

„Dacă angajatorul nu modifică salariul brut, angajatul va pierde. Nu se menţionează în pro­gram cum se va face această creştere, dar se spu­ne că este pentru toţi angajatorii, nu doar pen­tru cei de la stat“, subliniază Daniela Oprescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO