Eveniment

Marele duce Jean al Luxemburgului a murit la vârsta de 98 de ani

Marele duce Jean al Luxemburgului a murit la vârsta de...

Autor: Ana Obretin

23.04.2019, 10:05 25769

Marele Duce Jean al Luxemburgului, care a ajutat la transformarea ducatului într-un centru financiar internaţional, a murit la vârsta de 98 de ani, a anunţat fiul acestuia, Marele Duce Henri, citat de Reuters.

Jean Benoît Guillaume Robert Antoine Louis Marie Adolphe Marc d'Aviano s-a născut pe 5 ianuarie 1921 şi a fost Mare Duce al Luxemburgului din 1964 până la abdicarea sa, în anul 2000.

Jean a fost fiul cel mare ale Marii Ducese Charlotte şi al Prinţului Felix de Bourbon-Parma. Absolvent al Colegiului Ampleforth din Marea Britanie, în 1938 a fost numit moştenitor al tronului Luxemburgului.

În timpul ocupaţiei naziste, din cel de-Al Doilea Război Mondial, familia regală s-a aflat în exil.

Jean a studiat la Université Laval din Quebec, Canada, apoi, în 1942, s-a alăturat voluntar Gărzilor Irlandeze din armata britanică. După ce a absolvit Academia militară regală Sandhurst, în 1943, a devenit ofiţer şi a participat, printre altele, la Debarcarea din Normandia, Bătălia pentru Caen, alăturându-se forţelor aliate în acţiunile de eliberare a Luxemburgului de sub ocupaţia nazistă. Din 1984 până în 2000, a fost colonel al Gărzilor Irlandeze.

Pe 9 aprilie 1953, Jean s-a căsătorit cu Prinţesa Joséphine-Charlotte a Belgiei, cu care a avut cinci copii.

Pe 12 noiembrie 1964, Marea Ducesă Charlotte a Luxemburgului a abdicat, iar Jean i-a succedat ca Mare Duce, al şaselea din istoria ducatului.

În perioada în care a fost Mare Duce, Luxemburgul s-a transformat într-un mare centru financiar internaţional.

Din 7 octombrie 2000, Mare Duce al Luxemburgului este Henri, fiul său mai mare, în vârstă de 64 de ani.

Luxemburg este o monarhie constituţională, în care Marele Duce deţine putere executivă, iar legile sunt promulgate de suveran.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO