Eveniment

Mariana Basuc, Inspectia Muncii: Unele companii nu mai au bani de salarii

Mariana Basuc, Inspectia Muncii: Unele companii nu mai au bani de salarii

Mariana Basuc, inspector general de stat in Inspectia Muncii: Teoretic, exista riscul ca firmele sa fie mai agresive in ceea ce priveste relatia cu angajatii ca urmare a contextului economic si sa fie mai putin preocupate de respectarea legislatiei muncii.

26.01.2009, 20:21 242

In conditiile in care tot mai multe companii incearca sa reduca costurile, este posibil ca in urmatoarele luni sa vedem o crestere a muncii la negru.

"De aproximativ o luna s-a inmultit numarul reclamatiilor din partea angajatilor pentru neplata salariilor. Acest fapt este consecinta unui blocaj economic la nivelul companiilor din lipsa de lichiditati. Exista cazuri in care firmele chiar si-au anuntat salariatii ca nu au bani si nu pot plati salariile", a declarat pentru ZF Mariana Basuc, inspector general de stat in inspectia muncii.
Basuc, care conduce institutia din 2000, de la infiintare, a precizat ca deocamdata nu se poate face o statistica cu privire la companiile care nu platesc salariile.
In cazul in care angajatorii nu platesc salariile la data stabilita in contractul individual de munca, Inspectia Muncii aplica amenzi cuprinse intre 3.000 si 10.000 de lei (750 si 2.500 de euro) si obliga angajatorii la plata salariilor restante. Incepand cu 2007 a fost constituit un fond de garantare al salariilor, de 0,25% din fondul total de salarii lunare brute al fiecarei companii, pentru a proteja drepturile salariale ale angajatilor in situatia in care firma intra in procedura de insolventa. In cazul intarzierii nejustificate sau pentru neplata salariilor angajatorii pot fi obligati sa plateasca daune salariatilor, potrivit Codului muncii.
In conditiile in care tot mai multe companii incearca sa reduca costurile, este posibil ca in urmatoarele luni sa vedem o o crestere a muncii la negru. "Teoretic, exista riscul ca firmele sa fie mai agresive in ceea ce priveste relatia cu angajatii ca urmare a contextului economic si sa fie mai putin preocupate de respectarea legislatiei muncii. Deocamdata e prematur sa spunem ca a crescut munca la negru. Vom putea vorbi despre un eventual astfel de efect la jumatatea anului sau la sfarsitul anului acesta", a spus Basuc.
Fenomenul muncii la negru este mai frecvent in cazul firmelor mici si mijlocii, care sunt mai vulnerabile din acest punct de vedere si in care nu exista reguli stricte impuse de departamentele de HR. Datele Inspectiei Muncii arata ca domeniile in care prevaleaza munca la negru sunt constructiile, agricultura, industria textila, industria alimentara, micii transportatori si comercianti.
"Principala noastra atributie este sa identificam, sa sanctionam si sa reducem munca la negru. Munca la gri - respectiv existenta unui contract pe salariul minim garantat si plata la negru a restului de bani, pana la salariul real - intra sub incidenta Autoritatii Nationale de Administrare Fiscala", explica Basuc.
Contextul economic instabil incepe sa puna presiune pe angajati care sunt mai preocupati sa aiba un job decat daca le sunt respectate in totalitate drepturile.
"In astfel de perioade, in care numarul disponibilizarilor creste, oamenii sunt interesati doar sa aiba un loc de munca si nu se mai gandesc daca le sunt respectate drepturile legale. In general, angajatii nu notifica Inspectia Muncii cu privire la lipsa unui contract de munca legal fie din ignoranta, fie pentru ca urmaresc castiguri financiare imediate."
Basuc spune ca salariul minim pe economie este destul de mic in acest moment, ceea ce ar putea incuraja angajatorii sa incheie contracte de munca pe salariul minim. Salariul minim brut pe economie a fost majorat la inceputul acestui an pana la 600 de lei. Pe de alta parte, unul din factorii care descurajeaza companiile sa incheie contracte de munca pe salariul real este povara contributiilor la asigurarile sociale, printre cele mai mari din Europa.
Inspectia muncii are doua directii de activitate: pe de o parte verifica respectarea prevederilor legate de relatiile de munca si, pe de alta parte, are o componenta care vizeaza reglementarile din domeniul securitatii si sanatatii in munca.
Inspectia Muncii a aplicat anul trecut amenzi de 55,4 mil. lei (15 mil. euro) pentru nerespectarea securitatii si sanatatii in munca si amenzi de 49 mil. lei (13,3 mil. euro) in domeniul relatiilor de munca, din care 22,7 mil. lei (6,1 mil. euro) pentru munca la negru.
"Controalele pe care le efectuam si sanctiunile aplicate reprezinta singura estimare pe care o avem cu privire la munca la negru. Daca am sti cu exactitate la cat se ridica munca la negru, ea nu ar mai exista."
Inspectia Muncii are 3.800 de angajati, dintre care 163 lucreaza in sediul central. Basuc spune ca nu stie deocamdata cu cat va fi redus personalul institutiei ca urmare a aplicarii deciziei de reducere cu 20% a personalului din aparatul de stat.
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO