Eveniment

Mariana Gheorghe, CEO al OMV Petrom: În următorii 20 de ani, România trebuie să fie a 10-a cea mai mare putere economică din UE

Mariana Gheorghe, CEO al OMV Petrom: În următorii 20 de...

Autor: Adelina Mihai

15.06.2017, 15:35 1496

Viziunea de dezvoltare a României trebuie să pornească de la poziţionarea ţării noastre pe locul 10 ca putere economică în Uniunea Europeană faţă  de locul 16 pe care îl ocupă în prezent, a spus Mariana Gheorghe, CEO al OMV Petrom, prezentă astăzi la ASE la conferinţa „Potenţialul României, de la capitalul de încredere la prosperitate”, organizată de ZF şi BCR.

„Ca viziune, România poate deveni un jucător important în UE şi trebuie să ajungă de pe locul 16 din prezent la locul 10. Ca o ţară aflată pe locul 7 ca populaţie în UE să-şi propună să fie pe locul 10 la puterea economică poate fi considerat un obiectiv ambiţios, dar este realizabil”, a spus Mariana Gheorghe.

Această viziune privind dezvoltarea economică a României, realizată pentru următorii 20 de ani de către membrii Consiliului Investitorilor Străini, se poate realiza prin concentrarea măsurilor pe trei direcţii strategice, a mai spus Mariana Gheorghe.

„Cele trei direcţii sunt infrastructura modernă, capitalul uman şi eficienţa. Avem nevoie de infrastructură ca de pâine, nu cred că există un om de afaceri din România care aderă la ceva mai mult decât la infrastructură, şi nu vorbim numai de cea rutieră sau aeriană, cât şi de cea agricolă. La capitalul uman, România trebuie să rezolve problemele demografice, pentru că în ritmul actual de depopulare, în următorii 20 de ani pot să dispară încă 2 milioane de locuitori. A treia direcţie, eficientizarea resurselor, este posibilă prin mai buna folosire a resurselor existente. Dacă vorbim de eficienţa energetică, de exemplu, România consumă din resursele sale energetice de 2,5 ori mai mult decât alte ţări, deci potenţial de eficientizare există”, a mai spus Mariana Gheorghe.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO