Eveniment

Marii proprietari au cumpărat teren agricol în ultimii patru ani de 500 de milioane de euro

Marii proprietari au cumpărat teren agricol în ultimii patru ani de 500 de milioane de euro

Autor: Gabriel Razi

19.05.2011, 23:50 1645

Suprafaţa de teren agricol exploatată în cadrul fermelor de 1-5hectare s-a redus în ultimii patru ani cu 400.000 de hectare, întimp ce fermele de peste 50 de hectare au câştigat 500.000 dehectare de teren. În bani, această modificare înseamnă tranzacţiide 500 de milioane de euro, având în vedere un preţ mediu de 1.000euro/ha.

"Există un plus în agricultură în acest an, scad exploataţiilemici şi cresc cele mari", a declarat ieri Valeriu Tabără, ministrulagriculturii în cadrul unui seminar.

Fermele care exploatează între 1 şi 5 hectare de teren s-auîncadrat în ultimii patru ani pe un trend descendent din punctul devedere al suprafeţelor exploatate. Suprafaţa agricolă exploatată înastfel de ferme s-a redus în această perioadă cu 16%, până la 2milioane de hectare.

De cealaltă parte, fermele mai mari de 50 de hectare, desprecare specialiştii spun că sunt cele care se pot bate de la egal laegal cu jucătorii din vestul Europei, s-au mărit în ultimii patruani cu 57%, până la 5,5 milioane de hectare. Tranziţia s-a făcutdinspre exploataţiile mici către cele mari, în condiţiile în careîn ultimii ani suprafaţa fermelor care exploatează între 5 şi 50 dehectare a rămas constantă la 2 milioane de hectare.

Majorarea suprafeţelor din fermele medii şi mari este un passpre comasarea terenurilor, crede şi Gheorghe Flutur, fost ministrual agriculturii în perioada 2004-2006.

"Fărâmiţarea terenurilor este un efect al incoerenţeilegislative de după 1990. Retrocedarea terenurilor nu a fost urmatăşi de măsuri care să stimuleze comasarea acestora", a explicatFlutur.

Despre comasarea terenurilor s-a discutat intens în ultimaperioadă, însă legea care ar fi trebuit să îi amendeze pe cei carenu lucrează terenurile şi care ar fi adus 200 de milioane de eurola bugetul de stat a rămas la stadiul declarativ. Această lege arfi trebuit atât să reducă suprafeţele de teren nelucrate, cât şi săaccelereze comasarea terenurilor. Cea mai recentă justificarepentru întârzierea acestei măsuri legislative a fost că deciziaeste una politică şi că la nivelul Guvernului s-a decis că "suntprea multe taxe". Acum, reprezentanţii MADR propun măsuri separatepentru comasarea terenurilor şi pentru reducerea suprafeţelor pecare acum cresc buruieni.

Agenţia Domeniilor Statului, bancăfunciară?

Una dintre noile măsuri propuse de reprezentanţii MADR estetransformarea Agenţiei Domeniilor Statului (ADS) într-o "bancăfunciară", care să cumpere din piaţă terenuri agricole, să lecomaseze pentru ca apoi să le arendeze sau să le vândă.

"Agenţiei Domeniilor Statului i s-a interzis până acum vânzareaşi cumpărarea terenurilor, deci s-ar modifica un singur articolcare să permită aceste acţiuni, care nu includ terenurile dinproprietatea statului. Astfel, terenurile care sunt achiziţionatesă poată fi comasate, arendate şi vândute", a explicat Tabără.

ADS este responsabilă de privatizarea societăţilor agricole destat şi de concesionarea terenurilor agricole deţinute de acestesocietăţi. Una dintre responsabilităţile acestei instituţii estecomasarea terenurilor agricole pentru a le concesiona sau vinde. Înprezent ADS deţine circa 340.000 de hectare de teren, dintre carecele mai mari suprafeţe în Brăila (69.000 ha), Călăraşi (52.000ha), Dolj (20.000), Constanţa (18.500) sau Giurgiu (18.000).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO