Eveniment

Marmureanu, Fizica Pamantului: "Japonezii au facut mari greseli" - VIDEO

Marmureanu, I.N. Fizica Pamintului: "Japonezii au facut mari greseli"

Autor: Pro TV

20.03.2011, 13:41 168

In editia din 20 martie a emisiunii "Dupa 20 de ani" difuzata de Pro Tv incepind cu ora 10:00, invitatullui Cristian Leonte a fost prof. dr. GheorgheMarmureanu, directorul Institutului National deFizica a Pamintului. Acesta a raspuns intrebarilorreferitoare la recentele evenimente dinJaponia.

Intr-un interviu acordat anul trecut, Gheorghe Marmureanuanticipa cutremurul care a avut loc in PeninsulaNipona, pe 11 martie. Cind va avea loc urmatorulcutremur in Romania? Au procedat japonezii corect?Cit de periculoasa este centrala nucleara de la Cernavoda? Latoate aceste intrebari a raspuns prof. dr. Marmureanu in editia din20 martie a emisiunii "Dupa 20 de ani".

"Japonezii au facut mari greseli", este de parere directorulInstitutului National de Fizica a Pamintului,referindu-se la faptul ca centrala nucleara de la Fukushima era proiectata sa rezistepina la un cutremur de 8 grade, in conditiile incare in Japonia exista seisme de magnitudine 10,sau 11. O alta greseala o constituie faptul ca s-a incercatracirea reactoarelor cu apa cu sodium, stiut fiind faptul caaceasta produce o reactie in combinatie cu uraniul.

"Bag mina in foc pentru Cernavoda", spune Marmureanu, careprecizeaza ca vineri, 18 martie, a avut o convorbire telefonica cupresedintele Basescu prin care l-a asigurat peacesta ca la centrala nucleara de la Cernavoda nupot interveni probleme similare celor de laFukushima in cazul unui cutremur devastator.

Un cutremur de maximum 7,5 inRomania, dupa 2040



"Pamintul nu stie nici matematica, nici geologie",spune directorul INFP, ca raspuns la intrebarea cind va avea locurmatorul seism de proportii in Romania. InsaGheorghe Marmureanu a precizat ca, potrivitstudiilor realizate de Institut, in Romania se asteapta un cutremurde mare adincime, de 7,3, 7,4 grade pe scara Richter in perioada2040 - 2060 ale carui efecte se vor simti in special in nord-estulRomaniei, dar si la Chisinau.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO