Eveniment

Mărmureanu, la „După 20 de ani“ de la Pro TV: Bag mâna în foc pentru Cernavodă

Mărmureanu, la „După 20 de ani“ de la Pro TV: Bag mâna în foc pentru Cernavodă

Gheorghe Marmureanu

20.03.2011, 23:44 291

Gheorghe Mărmureanu, directorul Insti­tutului Naţional de Fizicăa Pământului, a vorbit la emisiunea "După 20 de ani" de la Pro TV(

www.stirileprotv.ro/dupa20deani

) despre cutremurul şi criza nucleară din Ja­ponia, spunând că"japonezii au făcut mari greşeli".

"Când va avea loc următorul cutremur în România? Au procedatjaponezii corect? Cât de periculoasă este centrala nucleară de laCernavodă?" - la toate aceste întrebări a răspuns Mărmureanu.

"Japonezii au făcut mari greşeli", este de părere el,referindu-se la faptul că centrala nucleară de la Fukushima eraproiectată să reziste până la un cutremur de 8 grade, în condiţiileîn care în Japonia există seisme de magnitudine 10 sau 11.

"Bag mâna în foc pentru Cernavodă", spune Măr­mureanu, careprecizează că a avut o convorbire tele­fonică cu preşedinteleTraian Băsescu prin care l-a asigurat pe acesta că la centralanucleară de la Cernavodă nu pot interveni probleme similare celorde la Fukushima în cazul unui cutremur devastator. "Pă­mântul nuştie nici matematică, nici geologie", spune directorul INFP, carăspuns la întrebarea "când va avea loc următorul seism deproporţii în România?". Însă el a precizat că, potrivit studiilorrealizate de institut, în România se aşteaptă un cutremur de mareadâncime - de 7,3, 7,4 grade pe scara Richter - în perioada 2040 -2060 ale cărui efecte se vor simţi în special în nord-estulRomâniei, dar şi la Chişinău.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO