Eveniment

​Matei Pericle, Conferenţiar în cadrul Academiei Tehnice Militare: Dronele capătă un rol din ce în ce mai important

​Matei Pericle, Conferenţiar în cadrul Academiei...

Autor: Alexandra Marcu

14.06.2016, 12:14 589

“Dronele capătă un rol din ce în ce mai important în sistem, iar noi le vedem ca pe nişte vehicule aeriene fără pilot, platforme aeriene cu un vector purtător. Când vedem o dronă o vedem ca pe un sistem, componenta de dronă împreună cu logistica aferentă exploatării acesteia ”, a spus Matei Pericle, conferenţiar în carul Academiei Tehnice Militare în cadrul conferinţei „Revoluţia Dronelor”.

România este parte a NATO, iar acest lucru vine cu regulamente şi mecanisme proprii de dotare cu astfel de vehicule şi avem nevoie de certificări, garanţii recunoascute pentru integrarea acestora pe spaţiul aerian, rezistenţa la eventualele tentative de a accesa în mod neautorizat funcţionarea dronei. „Din punct de vedere al Ministerului Apărării, este un loc foarte important în care se poate pătrunde pentru echiparea cu astfel de vehicule aeriene. Este un mediu destul de eterogen.” Ministerul Apărării este o structură care aduce la un loc sub această umbrelă interese şi modalităţi de atingere şi realizare a unor misiuni şi componente. „Statul Major al Forţelor Terestre are un rol foarte important în acest domeniu, are cerinţe clare în ceea ce priveşte drona. Este un vehicul aerian, sistem aerian, care trebuie să satisfacă şi cerinţele de recunoaştere aeriană”, a competat Pericle.

Dronele din sfera civilă trebuie upgradate cu componente militare, capacităţi de riposte. Acesta a spus în cadrul conferinţei „Revoluţia dronelor” că trebuie să avem mijloace eficace de recunoaştere şi catalogare a formelor. „Pentru noi, orice formă este o ţintă potenţială. Când integrăm aceste capabilităţi drona devine extrem de capabilă şi dacă este controlată de cine trebuie este un lucru bun, dar dacă se pierde controlul asupra ei pot avea loc situaţii nefericite. Trebuie să privim aceste drone ca pe un complex foarte important care operează pe muchie de cuţit.”

Când o dronă este capabilă să accepte comenzi din exterior, să folosească date de navigaţie aeriană şi să aibă pilot automat, canalele acestea pot deveni oricând nişte vulnerabilităţi. „Când integrăm capabilităţi de control, cum ar fi pilotul automat, autonomia de zbor şi navigaţia, nu vom mai avea nevoie de o comunicaţie externă şi încercăm să limităm sursele externe de navigaţie. Fiecare sistem este administrat de Guvern, instituţie care are propriile interese şi va face orice îi stă în putinţă ca să le atingă.” Dacă o asemenea dronă intră în contact cu elicea unui elicopter îl va doborî. „Când vom avea foarte multe drone vom avea şi algoritmi de zbor din ce în ce mai buni pe care îi vom optimiza.”

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO