Eveniment

Medicii de familie se plang că sunt îngropaţi în muncă birocratică. "Activitatea noastră medicală este un slalom printre aberaţii legislative"

Rodica Tănăsescu, preşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei (SNMF): Sunt lucruri extrem de mărunte, care ne mănancă timpul care nu este al nostru, este al pacienţilor.

Rodica Tănăsescu, preşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei (SNMF): Sunt lucruri extrem de mărunte, care ne mănancă timpul care nu este al nostru, este al pacienţilor.

Autor: Georgiana Mihalache

14.02.2017, 00:05 594

Sistemele informatice care nu funcţionează pentru anumite perioade de timp şi neclarităţile legislative sunt principalele probleme pe care le întampină medicii de familie, iar rezolvarea acestora înseamnă un timp mai scurt alocat îngrijirii pacienţilor, potrivit Rodicăi Tănăsescu, preşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei (SNMF).

"În ceea ce ne priveşte, sunt obstacolele pe care le generează sistemele informatice care funcţionează prost. La ultima întalnire de consultări, am solicitat Casei Naţionale ca aceste sisteme informatice să funcţioneze bine, dar să ofere şi informaţiile necesare în aşa fel încat să degreveze actul medical de o parte birocratică şi să ofere mai mult timp pacientului", a spus Rodica Tănăsescu. Aceasta a arătat că problemele menţionate sunt comune şi în ambulatoriul de specialitate, în spitale sau laboratoare, însă acolo impactul este mai mic pentru că pacientul stă mai mult timp. "Nu considerăm firesc să luăm declaraţie de la pacient că are venituri numai din pensie şi că pensia lui este sub 700 de lei. Nu este normal, noi nu suntem organ fiscal. (...) Sau să-i cer tot timpul certificatul de handicap sau de altă natură. Nu este treaba medicului", a mai spus Tănăsescu.

La finalul anului trecut, sistemul informatic al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, prin care medicii eliberau reţete pe baza cardului de sănătate, a fost nefuncţional pentru perioade care au depăşit uneori şi trei - patru zile. Şi anul acesta, la finalul lui ianuarie, sistemul informatic a fost blocat, iar în timpul acesta medicii eliberează reţete offline, urmand să introducă datele în sistem cand se remediază problema.

"Cand apeşi în sistemul informatic pe anumit pacient, acolo trebuie să-mi spună asigurat cu handicap, asigurat cu venituri de 700 de lei, asigurat internat. Toate aceste informaţii trebuie să le ofere sistemele informatice ale Casei Naţionale care au costat o mulţime de bani şi care trebuie să se îmbunătăţească. Aceste informaţii te feresc de imputările care tot timpul sunt o sabie a lui Damocles deasupra capului nostru", a mai spus Rodica Tănăsescu. Aceasta a explicat că infor­maţiile despre protocoalele terapeutice prin care sunt stabilite modalităţile şi persoanele avizate să elibereze medicamente trebuie să apară în softurile puse la dispoziţie de autorităţi, iar medicul trebuie să fie sancţionat doar dacă ştie despre ele şi, cu toate acestea, le încalcă. "Dacă sistemul informatic nu oferă aceste informaţii, nu este normal să existe sancţiuni."

"Alte (obstacole - n. red.) sunt legate de o legislaţie nu foarte clară pentru că acum, dacă nu s-a urcat o reţetă în sistem, prima etapă este un avertisment, dar pană acum se lua suma respectivă cu penalităţi ca la Fisc şi cu 10% din venitul cabinetului, nu al medicului", a mai spus Rodica Tănăsescu, precizand că din venitul cabinetului, un medic de familie plăteşte salarii, întreţinere, chirie.

"Solicităm aceste lucruri de ani de zile şi nu se întamplă nimic, ceea ce înseamnă că ni se împiedică activitatea medicală. Activitatea noastră medicală este un slalom printre aberaţii legislative. (...) Sunt lucruri extrem de mărunte, care ne mănancă timpul care nu este al nostru, este al pacienţilor. Aceste lucruri sunt fireşti şi pană la urmă trebuie să se întample", a spus Tănăsescu.

În prezent există 11.400 de medici de familie în Romania, potrivit datelor oferite de Rodica Tănăsescu. Astfel, raportat la cei circa 50.000 de medici înscrişi în registrul Colegiului Medicilor din Romania, reiese că un medic din cinci este medic de familie.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO