Eveniment

Medicului Bradisteanu i-au fost blocate conturile si sechestrate proprietatile

Medicului Bradisteanu i-au fost blocate conturile si sechestrate proprietatile

Serban Bradisteanu este acuzat ca a favorizat o firma intr-o licitatie de 20 de milioane de dolari

18.08.2006, 19:35 203

Departamentul National Anticoruptie a dispus blocarea tuturor conturilor din Romania si Europa atribuite medicului Serban Bradisteanu, cercetat pentru coruptie, precum si instituirea unui sechestru asigurator asupra proprietatilor sale, conform declaratiilor unor surse judiciare.
Pe langa blocarea conturilor lui Bradisteanu deschise la mai multe banci din Elvetia si Austria, anchetatorii au instituit sechestru pe mai multe proprietati din Bucuresti si in apropiere de Capitala.
Potrivit surselor citate, medicul Bradisteanu este acuzat ca ar fi primit o mita de peste patru milioane de euro de la o firma austriaco-elvetiana ce distribuie produse medicale - CC Med AG - in schimbul banilor acesta facilitandu-i companiei castigarea unei licitatii pentru echiparea spitalelor penitenciar din Romania, in anii 2001-2002.
Sursele judiciare citate sustin ca anchetatorii au perchezitionat, in 20 iunie 2006, simultan, mai multe locatii din Romania, Austria, Liechtenstein si Elvetia. In urma perchezitiilor, procurorii au descoperit mai multe facturi emise de compania castigatoare catre persoana fizica Serban Bradisteanu, pentru lobby-ul facut de acesta in favoarea companiei, in contextul licitatiei organizate de Ministerul roman al Justitiei. Sumele, care nu depaseau 200.000 de euro, i-au fost platite medicului in bani cash, pentru care reprezentantii firmei au platit si taxe catre statul elvetian.
"Intr-una din facturi, in valoare de 80.000 de dolari (62.600 euro), scrie negru pe alb ca medicul Bradisteanu primeste acesti bani pentru lobby-ul facut pe langa ordonatorul de credite pentru a creste punctajul produselor firmei CC Med AG, in contextul licitatiei", au mai declarat sursele judiciare citate.
Anchetatorii au descoperit ca firma CC Med AG a mai platit, din 2002, si alte sume de bani, in mai multe transe cumuland peste patru milioane de dolari (3,13 milioane euro), catre Arnell Development LTD, un off-shore deschis in Insulele Virgine Britanice. Anchetatorii presupun ca singura persoana cu drept de semnatura pentru Arnell Development ar fi medicul Serban Bradisteanu.
"In facturile catre Arnell Development, CC Med AG arata ca banii reprezinta contravaloarea unor servicii prestate in contextul licitatiei de la Ministerul roman al Justitiei", au mai declarat sursele citate.
Urmarirea penala impotriva medicului Bradisteanu a fost declansata de procurorii anticoruptie in 16 iunie 2006. 11 zile mai tarziu, in 27 iunie, acesta a primit o viza turistica pe zece ani pentru Statele Unite ale Americii, unde, potrivit declaratiei sale, doreste sa mearga pentru a se trata.
Sursele judiciare citate mai sustin ca Bradisteanu
s-ar fi ocupat personal de licitatia in valoare de 20 de milioane de dolari (15,6 milioane euro), suma platita de Ministerul Justitiei, condus atunci de Rodica Stanoiu, pentru cumpararea tehnicii medicale. "Ceilalti membri ai comisiei au aratat ca medicul Bradisteanu s-ar fi ocupat de toate aspectele acestei licitatii si ca ei doar ar fi semnat. Pentru asta sunt invinuiti de abuz in serviciu", au mai declarat sursele citate.
In urma licitatiei, Adminstratia Nationala a Penitenciarelor s-a considerat pagubita, constituindu-se parte civila cu suma de 15 milioane de lei (4,24 milioane euro).
La momentul la care conturile i-au fost blocate, off-shore-ul atribuit lui Bradisteanu mai avea in cont peste 600.000 de euro. In alte conturi, deschise la alte doua banci elvetiene, medicul Bradisteanu ar mai avea alti aproape zece mii de euro.
Potrivit anchetatorilor, cazul medicului Bradisteanu este dosarul de coruptie cu cel mai mare prejudiciu "ce poate fi dovedit cu acte".
Directia Nationala Anticoruptie a anuntat, in mai, inceperea urmaririi penale impotriva profesorului Adrian Streinu Cercel si a altor cadre medicale care au facut parte din comisia de licitatie de aparatura medicala organizata de Ministerul Justitiei, in 2001.
In dosar sunt urmariti penal de procurorii anticoruptie doctorul Adrian Streinu Cercel - directorul Spitalului de Boli Infectioase "Matei Bals", doctorul Serban Bradisteanu - sef sectie la Spitalul de Urgenta Floreasca, general doctor Dumitru Constantin - sef sectie la Spitalul Militar Central, in 2001, colonel doctor Dumitru Emanuel Parausanu - sef serviciu medical independent la Administratia Nationala a Penitenciarelor (ANP), Irina Doina Protopescu - secretar general adjunct la Ministerul Justitiei, in perioada 2001-2002, Daniela Nazdravan - consilier la Ministerul Justitiei si Florica Topologeanu - director economic in Ministerului Justitiei, in 2001.
Acestia sunt acuzati ca ar fi achizitionat aparate inutile in valoare de peste patru milioane de euro si ca au incalcat dispozitiile legale privind achizitiile publice, atribuind contracte comerciale unor firme care nu au indeplinit cel mai bun punctaj.
Dosarul a fost redeschis in septembrie 2005, de catre sefii Departamentului National Anticoruptie, dupa ce, initial, procurorii au dat solutie de neincepere a urmaririi penale.
Cercetarile vizeaza modul in care au fost achizitionate echipamente medicale din fonduri Phare de 20 de milioane de euro, pentru sistemul penitenciar. Licitatia publica pentru atribuirea contractului a fost organizata de Ministerul Justitiei, in timpul mandatului Rodicai Stanoiu, beneficiar fiind fosta Directie Generala a Penitenciarelor, iar sef al comisiei de licitatie doctorul Serban Bradisteanu, la acel moment senator in Parlamentul Romaniei, ales pe listele Partidului Social Democrat (PSD).
Sursele citate sustin ca unele dintre aparatele medicale achizitionate pentru unitatile medicale din reteaua penitenciarelor nu au utilitate, in timp ce pentru altele nu existau specialisti care sa stie sa le utilizeze.
In acest dosar, procurorii anticoruptie au dispus interdictia de a parasi tara doar in cazul medicului Serban Bradiseanu, intrucat acesta intentiona sa plece in Statele Unite, iar anchetatorii au apreciat ca doctorul s-ar putea sustrage urmaririi penale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO