Eveniment

Mediul de afaceri: Companiile municipalităţii Bucureşti distorsionează concurenţa

Mediul de afaceri: Companiile municipalităţii...
04.04.2018, 00:05 230
Coaliţia pentru Dezvoltarea României (CDR), care reuneşte principalele organizaţii patro­nale din România, cere Primăriei Municipiului Bucureşti să nu-şi favorizeze pro­priile-i companii la licitaţii, încălcând astfel prin­cipiul liberei concurenţe.
 
„Evaluând modul în care au funcţionat cele 22 de companii înfiinţate în 2017 sub umbrela Primă­riei, am constatat că există o prăpastie adâncă între principiile de acţiune şi practica administraţiei publice din Bucureşti în atribuirea contractelor de servicii publice, pe de o parte, normele legale în vigoare şi mecanismele pieţei libere, pe de altă parte. Ne îngrijorează, de asemenea, lipsa de transparenţă care caracterizează întreaga activi­tate de până acum a companiilor municipale, în absenţa unei comunicări corecte din partea administraţiei publice locale pe acest subiect”, arată CDR.
 
Consiliul General al Municipiului Bucureşti a aprobat anul trecut înfiinţarea a 22 de companii municipale care anul acesta vor avea împreună un buget de 1,2 miliarde de lei, adică un sfert din veniturile municipalităţii. Bugetul este asigurat, în principal, din contractele pe care le va asigura chiar Primăria Generală pentru companiile sale. CDR susţine însă că o astfel de practică perturbează mediul concurenţial, fiind prima consecinţă a înfiinţării, „la limita legii”, a companiilor municipale din Bucureşti.
 
„Informaţiile existente până în prezent indică faptul că cele mai multe achiziţii sau făcut prin atribuire directă, uneori în timp record, ceea ce exclude de la bun început orice analiză serioasă a posibilelor oferte. Eludarea reglementărilor privind achiziţiile publice pun un mare semn de întrebare asupra calităţii serviciilor care ajung la beneficiar, tocmai pentru că exclud obligativitatea documentaţiei de certificare a capabilităţilor financiare, tehnice şi umane ale companiilor de a implementa proiectele.” Primăria dă astfel - spune CDR - cale liberă pentru instituirea unui soi de monopol al proastei calităţi pe bani mulţi, ceea ce nu poate fi în acord cu o piaţă liberă funcţională. Potrivit sursei citate, lipsa de transparenţă care caracterizează activitatea celor 22 de companii în­cal­că „orice principiu democratic după care funcţio­nează astăzi administraţiile publice din Uniunea Europeană. Faptul că sunt necesare investigaţii jurnalistice de amploare pentru a afla cine conduce aceste companii, unde se află ele şi cu ce se ocupă, de fapt, este un fapt îngrijorător pentru întreaga opinie publică.”
 
„Având în vedere aceste constatări, punctul de vedere formulat de Consiliul Concurenţei, dar şi con­testaţiile venite din partea unora dintre mem­brii Consiliului Municipiului Bucureşti, repre­zentanţii Coaliţiei pentru Dezvoltarea Ro­mâniei consideră că modul actual de regle­mentare şi funcţionare a acestor companii este deficitar, dis­creţionar şi distorsionează mediul concurenţial.”

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO