Eveniment

Mesaj surprinzator al Hidroelectrica: Sa nu lasam Romania sa ajunga o republica OMV

Mihai David, Hidroelectrica, a rabufnit la acuzatia ca ANRE nu este suficient de independenta pentru ca are acelasi sediu cu Hidroelectrica

Mihai David, Hidroelectrica, a rabufnit la acuzatia ca ANRE nu este suficient de independenta pentru ca are acelasi sediu cu Hidroelectrica

28.05.2010, 00:00 214

Niciodata pana acum nu au mai fost asemenea replici intrereprezentantii companiilor romanesti si straine. Reactia lui David,care ocupa o pozitie cheie in cadrul procesului de reorganizare asistemului energetic national, fiind seful unuia dintre cei doigiganti de stat - Hidroenergetica, a venit ca urmare a unordeclaratii facute de un reprezentant al Petrom la conferinta"Mediafax Talks about Energy".

Razvan Nicolescu, director de afaceri corporatiste al Petrom,adica responsabil cu imaginea companiei si relatiile cuautoritatile, spusese ca Agentia Nationala de Reglementare indomeniul Energiei (ANRE) are acelasi sediu cu Hidroelectrica si nueste normal avand in vedere ca autoritatea ar trebui sa fieindependenta.

Schimbul de replici intre reprezentantii unei companii de statsi ai unei companii straine din energie este primul de acest fel incadrul unei manifestari oficiale.

Mai mult, declaratiile lui David vin in contextul in carestrategia statului roman in ceea ce priveste privatizarile s-amodificat radical.

Astfel in ultimii ani si mai ales pe fondul crizei, statul romana trecut de la privatizarea complexurilor energetice sau vanzareahidrocentralelor la ideea de "campioni nationali", la structuriputernice capabile sa se bata de la egal la egal cu "gemenele" lordin economiile dezvoltate, chiar daca statul roman a aratat panaacum ca nu ar fi capabil de a crea asemenea campioni.

Succesivele crize ale gazului rusesc combinate cu crizaeconomica au facut ca statul sa realizeze ca este bine ca la randulsau sa aiba jucatori puternici asa cum au alte tari care au ajunssa-si construiasca prezenta in Romania tocmai prin companiile pecare statul le-a vandut.  Multe voci critica acum faptul ca Romaniasi-a cedat toate rezervele de petrol si jumatate din cele de gazecatre OMV, o companie detinuta in proportie de 31,5% de statulaustriac, care detine astfel pachetul de control. Pe de alta parte,statul roman nu a aratat ca poate administra companiile eficientastfel incat sa devina jucatori de top in regiune, cedand doarpachete de actiuni catre investitori privati, cum au facut CEZ sauMOL de-a lungul timpului. Tinand cont de activele pe care le vacumula Hidroenergetica, compania se bate de la egal la egal cuPetrom in ceea ce priveste valoarea de piata. In prima parte adiscursului sau, Nicolescu a enumerat investitiile facute dePetrom, care s-au ridicat la circa un miliard de euro anual inultimii cinci ani, proiectele in care compania este implicataprintre care se numara si centrala de 860 de MW pe care compania oconstruieste la Brazi, faptul ca firma este cel mai mare angajatorprivat din Romania, dupa care a facut cateva declaratii in numepersonal la adresa Autoritatii Nationale de Reglementare indomeniul Energiei (ANRE), a Transelectrica si a Hidroelectrica,institutii si companii de baza ale sistemului energetic local.

"La Bruxelles exista o ingrijorare serioasa privind modul defunctionare al ANRE, institutie care de mai multi ani estepolitizata in Romania. ANRE are nevoie de un nou sediu pentru ca nueste normal ca presedintele ANRE cand merge la toaleta sa seintalneasca cu directorul Hidroelectrica, acestia impartind aceeasicladire in prezent", a declarat Nicolescu. El a mai spus ca Petromeste discriminat in raport cu furnizorii externi de gaze care-sivand gazul pe piata locala la un pret dublu comparativ cu celrecomandat de catre ANRE pentru producatorii interni, Petrom siRomgaz.

"Nu inteleg cum anumiti consumatori din sectorul chimiei cumparagaze ieftine. Nu inteleg de ce domnul Becali este subventionat (casi consumator persoana fizica -n.red.) la pretul la gaze el platindun pret reglementat cand de fapt si-ar permite pretul pietei. Osolutie ar fi ca acele categorii sociale care chiar au nevoie safie ajutate mai mult decat in prezent, iar cei care pot, saplateasca pretul pietei", a mai precizat Nicolescu.

Tot el a spus ca atitudinea pozitiva a Transelectrica fata derestructurarea sistemului energetic, opinie exprimata de catredirectorul general adjunct al companiei, Octavian Lohan, este deneinteles in contextul in care compania ar trebui sa fie neutrafata de acest subiect.

Replica din sala nu s-a lasat asteptata, imediat dupaprezentarea lui Nicolescu luand cuvantul Mihai David, directorulgeneral al Hidroelectrica, afacere de circa 600 de milioane de eurosi cel mai mare producator de energie local.

"Ma bucur ca nu am vorbit inaintea domnului Nicolescu ca altfelma certa si pe mine. Nu mi-am propus sa merg la toaleta cu domnulLificiu (presedintele ANRE - n.r.) si in plus avem culoareseparate. Petrom ar putea ajuta mai mult economia prin majorarearedeventelor, nu prin pastrarea a 100-200 de angajati. Sa nutransformam Romania in Republica OMV", a declarat David.

Anul trecut, Petrom a platit redevente catre statul roman invaloare de 553 de milioane de lei (circa 132 de milioane de euro)in contextul in care compania exploateaza aproape toate rezervelede petrol ale Romaniei si jumatate din rezervele de gaze naturale.Compania a avut afaceri de 3 miliarde de euro si un profit net de326 de milioane de euro.

Acum Romania, dicolo de giganti energetici, se mai gandeste sila o companie nationala de rafinare. Insa, ceea ce urmeaza a firafinat va veni din alta parte.

"Cred ca Romania are nevoie de o companie de rafinare de stat.La petrol putem sa ne uitam singuri in oglinda si sa ne certampentru ca nu am facut bine lucrurile. Nu mai avem nimic", a spusTudor Serban, secretar de stat in Ministerul Economiei, anteriorinterventiei lui David.

Conform textului strategiei energetice pentru anii 2007-2020, lasfarsitul anului trecut, in subsolul Romaniei se mai aflau rezervede petrol de 68 de milioane de tone si 148 de miliarde de metricubi de gaze naturale.

In bani, la cotatiile de anul trecut, aceste rezerve inseamnacirca 30 de miliarde de dolari de petrol si aproximativ 24 demiliarde de dolari, calculat insa la pretul intern alproductiei.

In alta ordine de idei, Serban a declarat ca din cauza faptuluica gazul intern, care este de doua ori mai ieftin fata de cel dinimport, este vandut de aproape un an catre marii consumatoriindustriali si in principal catre industria chimica seinregistreaza pierderi si ca aceasta este una dintre cauzele pentrucare nu sunt bani de investitii.

Anul trecut, statul s-a gandit si a pus in practica o masuraprin care marii consumatori industriali si in special cei dinindustria chimica, unde cel mai mare consumator este grupulInteragro, controlat de omul de afaceri Ioan Niculae, sa fiealimentati numai cu gaze din productia interna, aceasta fiindconsiderata a fi o masura anticriza. Desi initial acest lucrutrebuia sa dureze in perioada iunie-octombrie 2009, masura a fostextinsa cu un an, pana in octombrie 2010.

"Exista pierderi dand gazele interne. Si acesta este unul dintremotivele pentru care nu avem bani de investitii. Ne aflam intr-osituatie doar relativ corecta. Oricum sustinerea industriei chimicepe termen lung cu gaze ieftine nu este sustenabila", a spus Serbanin cadrul conferintei Mediafax Talks About Energy, fara a raspundeinsa concret la intrebarea daca in acest context masura va fieliminata inainte de octombrie 2010.

Potrivit celor mai recente date din partea Romgaz, compania si-avandut o treime din gazele extrase anul trecut numai spre treicompanii active in industria chimica, respectiv Interagro, Azomuressi GHCL Upsom.

In timp ce gazele produse de Romgaz alimenteaza exportulcombinatelor chimice, importurile de gaze pentru alimentareacelorlalti consumatori au ajuns la cote deosebit de mari in primeletrei luni, in februarie ponderea in cosul de consum fiind de35%.

In ceea ce priveste pachetul de actiuni de 11,84% dinparticipatia de 20,6% din Petrom, cea mai mare companie locala, pecare statul vrea sa-l vanda, Serban spune ca isi doreste ca aceastatranzactie sa fie realizata inainte de majorarea de capital de 600mil. euro pe care compania o are in vedere pentru anul acesta. Cutoate ca oricum nu ar avea bani sa participe la majorarea decapital a Petrom si ca decizia a fost luata, Serban sfatuiestecompania sa se consulte si cu statul roman privind aceastamasura.

"Ii sfatuiesc pe cei de la Petrom sa ne consulte. Statul areanumite prevederi in contractul de privatizare si se poate opuneacestei masuri", a precizat Serban.

Tot in legatura cu segmentul de petrol si gaze, Serban aprecizat ca Romania ar avea nevoie de o companie de rafinare maiales tinand cont de proiectele in care este implicata, printre carese numara oleoductul PEOP, de a carui dezvoltare s-au aratatinteresate recent Azerbaidjandul si Kazahstanul.

"Cred ca Romania are nevoie de o companie petroliera de stat.Una dintre solutii ar putea fi preluarea Arpechim de la Petrom prinintermediul Oltchim. La petrol putem sa ne uitam singuri in singuriin oglida si sa ne certam pentru ca nu am facut bine lucrurile. Numai avem nimic", a mai spus Serban. Petrom deja a anuntat ca panain 2012 intentioneaza sa vanda sau sa inchida partea de rafinare dela Arpechim, dupa ce au vandut anul trecut partea de petrochimiecatre Oltchim.

Vanzarea pachetului de actiuni pe care statul il detine inPetrom nu este singura masura de a face rost de lichiditati la carese gandeste statul roman, fiind deja luata decizia privind vanzareaunor pachete de titluri din aproape toate companiile energetice lacare statul este actionar. Desi initial se vorbea de strangerea dinaceasta masura a unor fonduri de peste un miliard de euro, Serbanspune ca de fapt ar putea fi castigate sume de 2-3 miliarde deeuro.

In legatura cu proiectul reactoarelor 3 si 4 ale centraleinucleare de la Cernavoda, proiect in valoare de 4 miliarde de euro,Serban a sus ca deja s-a luat decizia ca statul sa renunta lapachetul de 51% pe care il are.

"Am auzit vorbindu-se ca vom pastra peste 25%", a mai spusSerban.

In ceea ce priveste promovarea energiilor regenarbile, Serbanspune ca Legea 220 care stabileste schema de sprijin in acestdomeniu ar urma sa fie gata intr-o saptamana. Desi legea a fostpublicata in Monitorul Oficial de doi ani aceasta nu este incafunctionala. In ciuda impedimentelor legislative, unii investitoristraini deja si-au inceput investitiile, cei mai avansati fiindcehii de la CEZ.

"De luni incepem testele de punere in functiune pentru 70 deturbine la Fantanele. Am pus in functiune partial o statie care vaputea prelua 2.000 de MW", a spus Octavian Lohan, directorulgeneral adjunct al Transelectrica.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO