Eveniment

Metrorex cheltuieşte 1 mil. euro la fiecare staţie de metrou pentru a introduce cartele contactless

Metrorex cheltuieşte 1 mil. euro la fiecare staţie de...

Autor: Andreea Neferu, Ioan Dornescu

12.05.2015, 00:04 1824

Metrorex a lansat o licitaţie cu o valoare esti­mată la 186 de milioane de lei (42 de milioane de euro) pentru moder­nizarea instalaţiilor de control al accesului la metrou pe trei magistrale, Pantelimon - Dristor 2, Berceni - Pipera şi Dristor 1 - Preciziei, pentru un număr total de 41 de staţii de metrou. În total, în Bucureşti există 51 de staţii de metrou funcţionale.

Proiectul prevede demontarea instalaţiilor de taxare care echipează în prezent staţiile de metrou şi care presupun introducerea cartelei magnetice într-un dispozitiv de control şi dotarea în schimb cu instalaţii moderne de taxare automată, prin card contactless. Temporar, cardul magnetic actual va funcţiona simultan cu titlurile de transport contactless.

Aceasta este una dintre cele mai mari licitaţii lansate anul acesta de Metrorex, care recent a şi scumpit tarifele pentru călătorii cu până la 33%. De asemenea, Metrorex mai avea în derulare şi o licitaţie pentru achiziţia a 51 de trenuri de metrou, atribuită către spaniolii de la CAF, care a fost însă suspendată după ce procurorii anticorupţie au început să facă verificări cu privire la această licitaţie.

În prezent, în staţiile de metrou este instalat şi un sistem de control contactless pentru cardul Activ emis de RATB şi care putea fi folosit până acum anul trecut inclusiv pentru accesul la metrou. Acesta însă a fost un experiment eşuat de integrare a transportului public suprateran cu cel subteran, având în vedere că Metrorex a renunţat la această soluţie din cauza datoriilor pe care RATB le avea de plătit către compania care administrează metroul bucureştean.

Sistemul automat de taxare la metrou a fost pus în funcţiune în anul 1995, când s-a renunţat la plata directă a călătoriei cu monezi şi au fost introduse cartelele magnetice. Completările ulterioare au adăugat sistemului automat de taxare reţeaua de comunicaţii, servere, upgradarea echipa­mentului de ghişeu din staţii şi automate de vânzare.

„Sistemul automat de taxare al Metrorex bazat pe cardul magnetic, deşi încă funcţional, este la limita perioadei eficiente de utilizare datorită uzurii fizice şi morale, precum şi datorită epuizării capacităţilor de dezvoltare. În aceeaşi măsură, aplicaţiile software de management al tranzacţiilor funcţionează pe reţele de transmise date de tip ATM, care necesită mentenanţă la costuri foarte mari pentru echipamente scoase din fabricaţie. Tranzacţiile călătoriilor, colectate în sistem, sunt procesate în majoritatea situaţiilor de computere din generaţia Pentium II (an 1997) la care de asemenea men­tenanţa şi procurarea de piese de schimb sunt cel puţin deficitare, dacă nu imposibil de executat în a­numite situaţii“ – astfel explică Metrorex decizia a de schimba instalaţiile de control al accesului la metrou.

Achiziţia va fi finanţată cu fonduri euro­pene şi bani de la buget, termenul pentru finalizarea acordului fiind de 260 de zile de la data atribuirii.

Acordul va fi atribuit prin licitaţie deschisă, pentru preţul cel mai scăzut. Ofertele pot fi depuse până la 23 iunie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO