Eveniment

Metrorex pune primele automate de cartele, dar n-au priză la public. Vezi aici cum arată automatul care costă cât salariul pe patru ani al unei casiere

Metrorex pune primele automate de cartele, dar n-au priză la public

Vezi aici cum arată automatul care costă cât salariul pe patru ani al unei casiere (Foto: Silviu Matei)

Autor: Andreea Mioara Neferu

26.07.2011, 00:03 3682

Primele automate de cartele introduse de Metrorex, o noutatepentru Bucureşti, nu au atras atenţia călătorilor, în condiţiile încare cele mai mari vânzări au fost de 400 de cartele într-osăptămână în cazul aparatului amplasat în staţia Gara de Nord.Astfel, în medie, automatul de la Gara de Nord a vândut 57 decartele pe zi.

Gheorghe Udrişte, directorul general al Metrorex, a declaratcă, în general, celelalte automate instalate în subte­ranulbucureştean vând peste 200 de cartele pe săptămână, fără a precizaînsă tipul lor. "Estimăm că vânzările vor creşte pe măsură ce lumease va obişnui cu acest sistem de taxare. Viitorul accesului lametrou va fi reprezentat de automatele de vânzare a cartelelor", aspus Udrişte. Metrorex a instalat de la începutul lunii iulie 21 deastfel de aparate în cele mai aglomerate staţii din subteranulbucureştean şi urmează să mai monteze alte 14 până joi.

Investiţia în cele 35 de automate s-a ridicat la circa 5,8milioane de lei (circa 1,6 milioane de euro la cursul mediu din2008, când a fost scos la licitaţile contractul de achi­ziţie),adică circa 45.700 de euro pe aparat. În aceste condiţii,investiţia într-un automat de cartele este echivalentă cu costul pepatru ani al unui angajat Metrorex de la casele de cartele,potrivit calculelor ZF, care iau în considerare un cost lunar de1.000 de euro cu fiecare angajat de la casele de cartele.

"Deocamdată suntem la prima tranşă de automate, în funcţie decum vor fi primite de călători, vom lua o decizie privindsuplimentarea numărului lor", a afirmat Udrişte. El a mai spus cădin infor­maţiile sale, şi turiştii străini care vin în Bucureştiapelează la automatele de cartele. De altfel, străinii suntobişnuiţi cu astfel de aparate, în condiţiile în care în altecapitale europene precum Berlin, Roma sau Londra acestea suntutilizate frecvent, simultan cu casele de cartele.

"În timp, acolo unde automatele de metrou vor fi mai căutatedecât casele normale de cartele, vom reduce numărul de oameni de lacasierii, însă aceştia nu vor fi disponibilizaţi, ci vor firedistribuiţi către staţiile de metrou care nu fac faţă din punctulde vedere al vânzării de cartele", a mai spus Udrişte.

Automatele vând toate tipurile de cartele prezente la casierii,mai puţin abonamentele cu tarif redus.

Metrorex a instalat primele automate de cartele la începutullunii iulie, când a deschis şi două noi staţii de metrou de pemagistrala 4 Gara de Nord - Lac Străuleşti. Aparatele vor fiamplasate în 34 din cele 51 de staţii de metrou (în staţia Crângaşivor fi instalate două astfel de automate), printre care şi PiaţaUnirii, Universitate, Piaţa Romană, Gara de Nord sauAviatorilor.

Doar 60 de cartele pe zi au fost vândute de automatele decartele în Gara de Nord, una dintre staţiile cu cel mai maretrafic. Călătorii preferă să cumpere de la ghişeu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO