Eveniment

MFP a atras 2,48 mld. lei prin certificate la un an, la un randament sub rata de politică monetară

MFP a atras 2,48 mld. lei prin certificate la un an, la un randament sub rata de politică monetară

Foto: Shutterstock

Autor: Mediafax

12.03.2012, 16:07 230

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a vândut luni certificate de trezorerie cu scadenţa la un an de 2,48 miliarde lei, de 2,5 ori peste program, la un randament de 5,27%, sub rata dobânzii de politică monetară şi aproape de minimul istoric plătit la împrumuturile în lei din piaţa internă.

Valoarea programată a fost de un miliard de lei, iar băncile au subscris titluri de 3,51 miliarde de lei.

Banca Naţională a României a redus, la începutul lunii februarie, rata dobânzii de politică monetară cu 0,25 puncte procentuale, la un nou minim istoric, de 5,5% pe an.

Cea mai recentă licitaţie pentru scadenţa la un an s-a derulat la jumătatea lunii februarie, când Trezoreria s-a împrumutat la un randament de 5,8%

Cel mai redus randament, de 5,22%, a fost plătit de Ministerul Finanţelor pentru certificatele la şase luni, la finalul lunii februarie, potrivit statisticilor publicate pe site-ul BNR şi disponibile din aprilie 2005.

Unii analişti au spus că participanţii la piaţă continuă să mizeze pe reducererea ratei cheie. Totodată, aceştia au declarat că certificatele de trezorerie par mai atractive pentru băncile cu lichiditate în exces decât plasamentele în piaţa monetară, iar clienţii nebancari, cu lichidităţi foarte mari, preferă titlurile de stat în locul depozitelor la termen.

MFP a programat pentru luna martie şapte licitaţii pentru vânzarea de obligaţiuni şi titluri de stat, prin care vrea să atragă 5 miliarde de lei, valoarea similară cu programul din februarie, dar cu 3,3 miliarde de lei sub suma împrumutată.

Ministerul Finanţelor a împrumutat până în prezent 22,77 miliarde de lei pe piaţa locală, depăşind programul anunţat pentru primul trimestru. Administratorii datoriei publice au emis de la începutul anului titluri de sume mai mari decât cele anunţate la licitaţiile de titluri pe termen scurt.

De asemenea, Finanţele au atras în ianuarie 1,5 miliarde de dolari, în prima emisiune pe piaţa din SUA din ultimii 16 ani, iar în februarie au atras încă 750 milioane de dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO