Eveniment

„Mi s-a spus că s-a vândut Cathedral Plaza“

Primarul general spune că nu are bani - între 4 şi 6 mil. euro - pentru demolarea Cathedral Plaza. Foto Silviu Matei

Primarul general spune că nu are bani - între 4 şi 6 mil. euro - pentru demolarea Cathedral Plaza. Foto Silviu Matei

Autor: Cristi Moga

01.04.2013, 00:07 4156

Epopeea clădirii de birouri Cathedral Plaza din Bucureşti probabil va mai continua o serie de ani, în condiţiile în care primarul general al Capitalei Sorin Oprescu afirmă că „a aflat“, fără să precizeze de unde, de vânzarea clădirii şi de faptul că noii proprietari vor ataca în instanţă deciziile instanţelor care au stabilit că autorizaţia de construire în baza căreia a fost construit imobilul nu este valabilă.

Clădirea situată chiar lângă Catedrala Sfântul Iosif din centrul oraşului a fost ridicată de miliardarul israelian Eyal Ofer, care de mai mulţi ani se judecă cu Arhiepiscopia Romano-Catolică, ai cărei reprezentanţi solicită demolarea turnului. Potrivit informaţiilor ZF, Ofer a cedat la începutul acestui an clădirea omului de afaceri Ioannis Papalekas, care speră să întoarcă soarta proiectului care a implicat o investiţie de circa 50 mil. euro.

„M-am adresat instanţei cu ru­gămintea de a-mi da o hotărâre prin care să-mi spună cine o dărâmă. Mi-e clar că toate se îndreaptă către mine, către Primăria Generală“, a spus Oprescu în cadrul emisiunii „După 20 de ani“ de la Pro TV.

Dar vreţi să o demolaţi? – a fost întrebat edilul-şef. „Nu-i problema că vreau, e problema de respectat legea. Că vreau eu sau că nu vreau nu contează. Dacă eu nu respect legea, că dacă mă găseau ăştia cu vreo tâmpenie, mă alergau de n-aveam aer; dacă eu nu respect legea, ce să-i cer cetăţeanului că nu se uită ăla la tine, se întoarce cu spatele şi îţi spune «ce vorbeşti dom­nule?»“

Aţi încercat să faceţi o mediere între proprietarul clădirii şi arhiepiscopie?

„Nu e rolul meu. Da, am discutat, sigur că am discutat cu monseniorul, că de partea cealaltă nu mai am..., am înţeles că s-a şi vândut, că se şi reatacă din nou în instanţă“, a mai declarat Oprescu.

După publicarea informaţiei conform căreia Cathedral Plaza a fost vândută, reprezentanţii dezvoltatorului au precizat într-un comunicat că firma Millennium Building Development este în continuare unicul proprietar al imobilului. Oprescu confirmă şi el informaţiile cu privire la vânzare.

„Mi s-a spus că s-a vândut. Le-am scris să-mi spună ce şi cum ca să poată permite intrarea evaluatorilor să-mi spună cât mă costă toată asta (demolarea – n. red.), că e clar că o să mă coste 4-5-6 milioane de euro, or, eu n-am. Vreau să ştiu de unde îi recuperez“, a mai spus Oprescu.

Millennium Building Development este deţinută de firma cipriotă Sioma Company. Întrebarea este cine se află în prezent în spatele firmei înregistrate în Cipru?

„N-am nicio confirmare (că ar fi luat-o Dragoş Bîlteanu şi Ioannis Papalekas – n. red.)“, a precizat Oprescu.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO