Eveniment

Mii de angajati de la companiile in insolventa sunt pusi in dificultate

15.12.2009, 23:58 918

Joburile a mii de angajati din companiile care au intrat ininsolventa sunt amenintate, in conditiile in care actionarii,impreuna cu administratorii judiciari au dreptul legal sa desfacatoate contractele de munca, fara sa fie nevoie de parcurgereaprocedurilor de concediere colectiva.
"Din punct de vedere legal, in cazul societatilor care intra ininsolventa, nu exista interdictii cu privire la efectuarea deconcedieri. Dimpotriva, legislatia in materie prevede ca acestea sepot face in regim de urgenta, fara respectarea termenelor prevazutede Codul Muncii pentru concedierile colective", spune SerbanPaslaru, partner in cadrul casei de avocatura Tuca Zbarcea &Asociatii.
Mai mult, in lege nu se precizeaza o limita a numarului de angajaticare pot fi concediati in cadrul companiilor aflate in procedura deinsolventa.
Cele mai mari 14 companii care au intrat in insolventa in ultimeleluni au pierdut de la sfarsitul anului trecut cateva mii deangajati, in cadrul proceselor de reorganizare care au avut locatat inainte de demararea procedurii de insolventa, cat si dupaaceea. Astfel, daca la sfarsitul lui 2008, 14 companii cumulau12.000 de angajati, in prezent, ele mai numara cel mult 7.100 desalariati potrivit datelor centralizate de ZF. Numarul angajatilorcare lucreaza in companii intrate in insolventa este cu mult maimare, ajungand la cateva zeci de mii.
Grupul Pic, care anul trecut era cea mai mare companie cu capitalromanesc din retailul alimentar, a renuntat la aproximativ 500 deangajati dupa intrarea in insolventa, in urma cu catevasaptamani.
Inainte de a cere intrarea in insolventa, fratii Ilie si CornelPenescu si-au reorganizat businessul si au dat afara 1.200 deoameni. Retailerul incearca acum sa supravietuiasca pe o piata indeclin cu doar doua hipermarketuri operationale, fata de cinci cateavea la finele lui 2008.
"Anul trecut aveam 3.000 de angajati, iar acum mai sunt 1.300 depersoane pe tot grupul, din care 600 lucreaza in hipermarketuri.Noi am renunta la tot ce se poate vinde pentru a face rost delichiditati, dar in conditiile actuale din piata nu gasimcumparatori", a declarat Ilie Penescu.

Mai bine de 15.000 de companii au intrat in insolventa de lainceputul acestui an, din cauza scaderii abrupte a vanzarilor si apresiunii creditorilor, una dintre cele mai afectate zone debusiness fiind cea de retail.
Pana in acest an, doar 2% din firmele intrate in insolventa reuseausa se reorganizeze si sa isi continue activitatea, restul intrandin faliment. In acest an, pe fondul crizei, firmele specializaterecomanda companiilor aflate sub presiunea creditorilor demarareaprocedurii de insolventa din proprie initiativa, fapt ce le da unragaz de pana la 4 ani, in care curgerea dobanzilor este stopata,la fel ca si majorarile de intarziere si penalitatile pentrucreantele negarantate.
Retailerul de incaltaminte si marochinarie Leonardo, care a intratin insolventa la inceputul lunii octombrie, a concediat peste 600de angajati anul acesta si si-a anuntat intentia de a mai face 300de disponibilizari pana la finele anului. "In cadrul Leonardoexista 1.700 de angajati, iar alti 350 se afla in concediimedicale. Au fost disponibilizati foarte putini oameni de cand ainceput procesul de insolventa. In prima parte a anului, estimam case vor concedia aproximativ de 10% din personal", spune RaduLotrean, asociat coordonator la Casa de Insolventa Transilvania,responsabila cu reorganizarea Leonardo.
Retailerul de electronice si electrocasnice Flamingo, care are inprezent 700 de angajati, a cerut insolventa, dupa ce datoria de17,5 mil. de euro catre ING Bank, principalul creditor, nu a pututfi restructurata. Potrivit directorului general Adrian Olteanu,numarul angajatilor s-a injumatatit fata de finalul anului trecut."Nu am vrut sa realizam concedieri colective, asa ca am avut peparcursul anului disponibilizari graduale, cu acordul partilor", aspus Olteanu.
Numarul efectiv de salariati care urmeaza sa fie concediati estedecis in functie de nevoile concrete ale companiilor. "Nevoia de apastra, chiar si temporar, un anumit numar de salariati poate saexiste inclusiv in cazul societatilor care ajung sa parcurga etapalichidarii", mai spune Paslaru.
Multe din companii au decis intrarea in insolventa pentru a-siproteja afacerile si pentru a le reorganiza. "Insolventa este cevatehnic pentru noi, pe care eu o vad ca o umbrela sub care sa neadapostim intr-o perioada grea. (...) Nu avem planuri de concedierein perioada urmatoare", spune Florin Balu, directorul general siunul dintre actionarii retelei de fast-food Snack Attack, care aintrat in insolventa in luna iunie a acestui an.
Exista si companii in insolventa care nu mai au niciun angajat inprezent. "Nu avem niciun angajat in prezent. Contractele de muncas-au desfacut inainte sa preluam compania", spune Veronica Junger,noul actionar al companiei de constructii Ozer Construction, pecare a preluat-o dupa intrarea in insolventa.
Pana la inchiderea editiei, reprezentantii SPAR, Mondex, Medeus siDornafarm nu au raspuns solicitarii ZF cu privire la numarul deangajati din prezent.
"Nu s-au facut disponibilizari dupa intrarea in insolventa acompaniei, ci mai devreme. In prezent, avem aproximativ 500 deangajati", spune Cristina Dinu, coordonator marketing in cadrulTrident.
Intrarea in insolventa poate duce la concedieri masive dacaangajatorii nu readuc businessurile pe linia de plutire.
"Procedura insolventei presupune parcurgerea a doua etape: etapareorganizarii, la finalul careia societatea isi poate reluaactivitatea, daca se reuseste implementarea unui plan dereorganizare, si etapa falimentului, care intervine, intre altele,in cazul in care nu se poate aduce la indeplinire un plan dereorganizare a activitatii", sustine Ioana Dumitru, seniorassociate in cadrul casei de avocatura PopoviciNitu&Asociatii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO