Eveniment

Miliardele de euro de la UE trec pe langa noi. Am varsat la bugetul Uniunii de doua ori mai multi bani decat am incasat

Miliardele de euro de UE trec pe langa noi. Am varsat la bugetul Uniunii de doua ori mai multi bani decat am incasat

In conturile agricultorilor a fost virata o suma mai mare decat cea platita beneficiarilor de fonduri structurale, adica 740 de milioane de euro

25.01.2010, 23:23 36

Romania a contribuit la bugetul Uniunii Europene cu 13,89miliarde de lei (peste 3,2 miliarde de euro) in perioada 2007 -2009, potrivit datelor de la Ministerul de Finante. Pe de altaparte, platile efectuate de autoritatile romane din fondurieuropene de la aderare pana la sfarsitul anului trecut au insumat600 de milioane de euro pentru proiectele finantate din fonduristructurale si 740 de milioane de euro prin programul destinatagriculturii si dezvoltarii rurale.

In total, Romania a reusit sa atraga aproximativ 1,3 miliarde deeuro ca finantare europeana, in conditiile in care am avut alocatipentru cei trei ani peste 5,6 de miliarde de euro din fonduristructurale si circa 2,5 miliarde de euro din Fondul Europeanpentru Agricultura si Dezvoltare Rurala.

Situatia la sfarsitul lui 2009 arata ca in buzunarelebeneficiarilor au intrat pana in prezent 10,26% din fondurilestructurale alocate si 8,4% din fondurile disponibile pentruagricultura. Acest lucru inseamna ca beneficiarii romani au primit3% din cei 19,2 mld. euro alocati pana in 2013 sub forma fondurilorstructurale, in conditiile in care primele plati importante auinceput sa fie acordate incepand cu 2009. Fermierii au ladispozitie peste 8,8 mld. euro pana in 2013, pana acum fiind atrasi742 mil. euro.

Procesul de accesare a banilor europeni mer ge greu, inconditiile in care platile semnificative au inceput sa fie facuteabia de anul trecut.

"Deja am pierdut din sumele alocate pentru perioada 2007 - 2009,in conditiile in care exista scheme de finantare unde banii pot fiatrasi doar in anul in care se lanseaza apelul de proiecte.Cresterea gradului de absorbtie de acum incolo va depinde debeneficiari. Firmele insa sunt foarte afectate de criza economicasi deci nu au resurse pentru cofinantarea proiectelor, iarautoritatile locale si centrale care pot sa ia bani europeni auprobleme in intocmirea bugetelor si a alocarii de bani pentrucofinan tare", spune Cosmin Dragoi, managing partner al grupului deconsultanta M27 CED Invest.

El precizeaza ca solutiile pentru cresterea gradului deabsorbtie sunt: construirea bugetelor autoritatilor pornind de lapremisele accesarii fondurilor europene, simplificarea procedurilorde evaluare, realizarea unor campanii de informare si angajareapersonalului specializat in gestionarea proiectelor pe banieuropeni.

Programele care au atras din fonduri structurale in 2009 celemai importante finantari sunt cele de crestere a competitivitatiieconomice, unde sunt in implementare 934 de proiecte si programulregional cu 578 de proiecte in implementare, care au rate deabsorbtie de 16,40%, respectiv 15,35%. Programul care s-a miscatcel mai greu este cel de transporturi, avand in vedere ca proiectein cadrul acestui program s-au depus inca din toamna lui 2007,fiind printre primele programe lansate. In luna decembrie gradul deabsorbtie era similar cu cel din noiembrie, respectiv de 2,4%.

Finantele spun ca in 2007-2013, Romania va plati la bugetul UE osuma a carei valoare este estimata la 38,99 mld. lei si va incasasuma de 153,66 mld. lei ( 38,20 mld. euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO