Eveniment

Ministerul de Finanţe a fost reorganizat şi i s-a alocat încă un post de secretar de stat

Ministerul de Finanţe a fost reorganizat şi i s-a...

Autor: Alexandru Moise

22.06.2016, 11:13 134

Decizia a fost luată miercuri, prin hotărâre de guvern, şi are scopul de a simplifica activitatea în ceea ce priveşte dosarele aflate pe agenda europeană şi de care este responsabil, Ministerul Finanţelor Publice şi "pentru a susţine interesul naţional în raport cu celelalte state membre, respectiv cu Comisia şi Consiliul Uniunii Europene" se menţionează un comuniccat al Executivului.

România, în calitate de preşedinte al Consiliului Europei, va avea responsabilitatea gestionării curente a agendei europene la nivelul formaţiunilor sectoriale ale Consiliului la toate nivelurile, va conduce şi coordona dialogul cu celelalte instituţii europene - Comisia, Parlamentul European, Consiliul European - în cadrul procesului decizional, va fi responsabilă de organizarea reuniunilor informale în România, va organiza, conduce şi coordona conferinţe dedicate priorităţilor specifice, precum şi evenimente culturale de promovare a României şi va participa la toate activităţile presupuse de apartenenţa la trio-ul de Preşedinţii constituit din Austria, România şi Finlanda (1 ianuarie 2019 – 30 iunie 2020), se precizează în comunicat.

De asemenea, Guvernul, în cadrul Ministerului Finanţelor Publice, a decis înfiinţarea unei structuri noi, denumită "Direcţia de analiză şi cercetare în domeniul finanţelor publice", care va fi coordonată de un economist şef, cu rang de director general.

"Iniţiativele de politică fiscal-bugetară promovate de Guvern şi de Parlament au o arie de impact foarte largă, de la diferite segmente ale populaţiei până la mediul de afaceri şi instituţii financiare. Din acest motiv, realizarea de cercetări şi analize economice în domeniul reformelor structurale, a competitivităţii economice şi stabilităţii macroeconomice vor contribui la sporirea eficacităţii politicilor publice în domeniul finanţelor publice", se spune în document.

Totodată, Ministerul Finanţelor Publice preia activităţile privind parteneriatul public-privat de la Departamentul pentru Investiţii Străine şi Parteneriat Public-Privat.

"Noua structură contribuie la elaborarea strategiei Guvernului privind investiţiile publice. Totodată, împreună cu direcţiile de analiză a cheltuielilor şi de prioritizare a investiţiilor, stabileşte norme şi proceduri referitoare la identificarea, selectarea şi prioritizarea proiectelor, sprijină realizarea contractelor şi consiliază echipele în stabilirea clauzelor specifice.

Actul normativ modifică şi completează HG 34/2009 privind organizarea şi funcţionarea MFP", mai precizează Guvernul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO