Eveniment

Ministerul Finanţelor vrea să împrumute 5,8 miliarde de lei de la bănci în iunie, cu 42% mai mult decât în luna precedentă

Ministerul Finanţelor vrea să împrumute 5,8 miliarde...

Autor: Mona Scarisoreanu

05.06.2017, 16:19 209

Sumele vor fi destinate finanţării deficitului bugetului de stat şi refinanţării datoriei publice.

Ministerul Finanţelor va organiza în luna iunie două licitaţii de certificate de trezorerie cu discont, în valoare totală de 1,8 miliarde de lei. Prima licitaţie va fi lansată în data 8 iunie 2017, valoarea emisiunii fiind de un miliard de lei, iar cea de-a doua, va avea loc în data de 15 iunie şi o valoarea de 800 de milioane de lei.

De asemenea, vor mai fi organizate şase licitaţii de obligaţiuni de tip benchmark, cu scadenţa la 2, 4, 5, 7 şi 15 ani, în valoare totală de 3,5 miliarde de lei, fiecare fiind urmată, a doua zi, de o sesiune suplimentară de oferte necompetitive, cu o valoare de 15% din valoarea iniţială a emisiunii de obligaţiuni.

Pe de altă parte, Finanţele doresc şi atragerea de resurse financiare de pe pieţele externe prin emiterea de euro-obligaţiuni într-un volum de 2,5 — 3 miliarde euro (echivalent), în funcţie de evoluţiile şi oportunităţile oferite de aceste pieţe, ţinând cont de necesitatea consolidării rezervei financiare în valută existentă la dispoziţia Trezoreriei Statului şi din efectuarea de trageri din împrumuturi contractate de la instituţii financiare internaţionale în valoare de 0,6 miliarde euro.

Totodată, se vor emite titluri de stat pe piaţa internă în valoare de 48—50 miliarde lei, cu o structură a maturităţilor de 30%/70% (termen scurt versus termen mediu şi lung), din care 14 — 15 miliarde lei certificate de trezorerie cu discont şi 34 — 35 miliarde lei obligaţiuni benchmark.

"În anul 2017, volumul total al împrumuturilor ce urmează a fi lansate de MFP pe piaţa internă prin emisiuni de titluri de stat este determinat de nivelul previzionat al deficitului bugetar, de 2,96% din PIB (circa 24 de miliarde lei), care urmează să fie finanţat în proporţie de 65% de pe piaţa internă şi 35% de pe cea externă, precum şi de nivelul refinanţărilor de titluri de stat 2017 denominate în lei scadente în 2017", se arată în documentul postat pe site-ul Ministerului Finanţelor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO