Eveniment

Ministerul Muncii propune stimulente financiare pentru ucenici şi angajatori

Ministerul Muncii propune stimulente financiare pentru...

Autor: Claudiu Surmei, Gabriela Ghitcuta

10.12.2016, 20:19 138

Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice a pus în dezbatere publică un proiect de Ordonanţă de urgenţă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 279/2005 privind ucenicia la locul de muncă şi a Legii nr. 335/2013 privind efectuarea stagiului pentru absolvenţii de învăţământ superior.

Proiectul de act normativ propune ca angajatorii care încheie contracte de ucenicie să primească, la cerere, 1.125 de lei lunar, în timp ce ucenicii ar urma să beneficieze de o primă de absolvire care va fi acordată diferenţiat, în funcţie de nivelul de calificare. Astfel, pentru nivelul de calificare 2, un ucenic va primi 500 de lei, 600 de lei pentru nivelul 3 şi 750 de lei pentru nivelul 4.

Totodată, coordonatorul de ucenicie care va forma ucenicul ar beneficia, pe toată durata contractului, de o primă lunară de 500 de lei neimpozabilă.

Angajatorii mai pot primi 500 de lei lunar, timp de şase luni, dacă la terminarea contractului de ucenicie îl încadrează pe ucenic în muncă printr-un contract individual de muncă.

În ceea ce priveşte efectuarea stagiului pentru absolvenţii de învăţământ superior, angajatorii care încheie un contract de stagiu vor primi lunar, la cerere, 1.350 lei pe perioada derulării contractului.

"Dacă termin şi îmi certific formarea profesională, în funcţie de nivelul 2, 3 sau 4 primesc 500, 600 sau 750 de lei pentru că îmi obţin certificat, deci este o motivaţie. Ce se întâmpla în trecut? Primea bani angajatorul, primea un pic de bani şi ucenicul, dar maistrul, ăla care stătea cu ucenicul pe cap şi trebuia să îşi facă şi toate lucrurile pe care le are la el în fabrică şi să aibă grijă şi de ucenic, sau de trei ucenici sau de câţi are pe cap, iar el nu primea nimic. Şi atunci nu exista o motivaţie intrinsecă pentru maistru să aibă ucenici. Acum se creează o motivaţie directă de 500 de lei, care se dau neimpozabili maistrului, pentru că până la urmă ucenicia nu este învăţământ de masă. (...) Pe parte de stagii, aici e mai simplu. Doar am crescut nivelul cuantumului care se oferă pentru a prelua absolvenţii care ies din zona de învăţământ şi de a îi motiva în plus pentru partea legată de a îşi obţine un loc de muncă în domeniul în care ei au absolvit. Deci practic să încercăm dacă este posibil să nu ratăm educaţia şi investiţia în educaţie, ci să avem acest prim loc de muncă imediat după absolvirea unei forme de educaţie. (...) Sunt 1.125 de lei stimulentele pentru angajatorii care preiau ucenici. Primele de absolvire sunt 500 de lei pentru calificări de nivel 2, 600 de lei pentru calificările de nivel 3 şi 750 de lei pentru calificările de nivel 4. Coordonatorul de ucenici, deci maistrul, 500 de lei. Angajatorii care angajează ucenicii după ce termină stagiul de ucenicie mai pot încă şase luni să primească 500 de lei pentru faptul că i-au angajat. Stagiul este 1.350 de lei pentru şase luni", a declarat ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru.

"Finanţarea primelor şi a subvenţiilor se va face din bugetul asigurărilor pentru şomaj, cu menţinerea nivelului de cheltuieli publice pentru perioada 2014-2022 şi se va completa cu sume din fonduri europene nerambursabile, accesate din Programul Operaţional Capital Uman în conformitate cu dispoziţiile Regulamentului (UE) nr. 1303/2013 al Parlamentului şi Consiliului din 17 decembrie 2013", anunţă Ministerul Muncii într-un comunicat de presă.

Proiectul de act normativ poate fi consultat până la data de 16 decembrie 2016 pe pagina de internet a Ministerului Muncii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO