Eveniment

Ministerul Muncii: Toate pensiile speciale se recalculeaza, dar nu stim inca cum

04.02.2010, 23:05 532

Pensiile celor 140.000 de fosti angajati din Ministerul Aparariisi de Interne vor fi astfel si ele recalculate, desi din textulproiectului de lege aflat in dezbatere publica nu reiese acestlucru.

"Se recalculeaza peste tot, pentru ca nu vrem sa facem vreodiscriminare, dar nu stim inca algoritmul dupa care se va facerecalcularea. Cele 200.000 de pensii speciale nu vor ramane asa. Incazul pensiilor in plata ale fostilor militari si politisti sau aleangajatilor din serviciile speciale (SPP, SRI, SIE - n.r.),formularea din proiectul de lege este mai generala, pentru casituatia acestora este mai deosebita. De asemenea, discutiile cureprezentantii acestor categorii nu sunt inca finalizate. Nu toatepensiile vor scadea, nu este obligatoriu sa scada toate larecalculare. Cu toate acestea, pensiile foarte mari cu sigurantavor fi afectate negativ", a explicat pentru ZF Loredana Manolache,consilier al Ministrului Muncii Mihai Seitan. Ea a precizat caintrucat proiectul de lege este in dezbatere, in urma discutiilorcu partenerii sociali este posibil sa apara modificari.

Proiectul prevede expres recalcularea pensiilor speciale alemagistratilor, diplomatilor, parlamentarilor, aviatorilor sau alefostilor angajati ai Curtii de Conturi, dar nu si pe cele alefostilor militari sau politisti.

Desi proiectul de lege anuleaza legile speciale in vigoare,potrivit articolului 176 (1), in cazul militarilor si politistilor,pensia in plata va fi impartita la valoarea punctului de pensie invigoare. Daca este vorba despre o pensie de 4.000 de lei, la unpunct de pensie de 732,8 lei, cat este in prezent, rezulta aceeasipensie, echivalentul a 5,4 puncte de pensie.

Manolache a mai explicat ca unul din argumentele pentru caremodalitatea de recalculare a pensiilor fostilor militari sipolitisti nu este clar precizata in textul proiectului este faptulca nu se stie cum va fi transferata povara platii acestor pensii dela buget catre Casa de Pensii. "Intrebarea este cum vom integracele doua categorii in plata la Casa de Pensii, astfel incat sa nucream un deficit semnificativ la bugetul acesteia", explica ea.

Deficitul la bugetul asigurarilor sociale a ajuns anul trecut laaproximativ 1,5 mld. euro. Potrivit bugetelor pentru pensiipublicate pe site-ul Finantelor, Ministerul Apararii, Ministerul deInterne si SRI au bugetate pensii de 3,7 mld. lei in 2010. Dacaluam in considerare si celelalte institutii, precum SIE sau SPP,care nu isi fac publice bugetele de pensii, suma totala pe care ocheltuie statul pentru pensiile speciale este de circa 1 mld.euro.

"Al doilea motiv pentru amanarea stabilirii unei proceduri decalculare este faptul ca am incercat sa folosim un algoritm decalcul ipotetic, potrivit caruia acesti beneficiari de pensiispeciale ar fi contribuit in timpul vietii active, pentru a calculanoul nivel al pensiei. Problema este ca aceste categorii primesc sila pensie o serie de indemnizatii-supliment care sunt secrete,pentru diferite activitati din timpul vietii active. Nu stim si nuputem afla aceste indemnizatii, prin urmare nu putem recalcula cuexactitate noua pensie", a mai precizat Manolache.

Ea spune ca a fost luata in considerare varianta in care pensiase calculeaza pe baza venitului cunoscut, ca si cum beneficiarul arfi contribuit in timpul vietii active, pentru indemnizatiilesecretizate urmand sa se aloce fonduri de la ministerele de resortcare sa asigure plata corespondenta la pensionare.

Salariatii din aceste structuri nu cotizeaza in timpul vietiiactive pentru pensia de stat si nu isi primesc pensia din bugetulpublic de pensii, ci prin alocari de la bugetul de stat.

Ieri a fost ultima zi in care se puteau depune pozitii dinpartea partenerilor sociali cu privire la eventualele observatiisau modificari ale proiectului de lege. Proiectul urmeaza sa intrein sedinta de Guvern saptamana viitoare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO