Eveniment

Ministerul Sănătăţii: Posibilă abordare terapeutică superficială la Ambulanţă în cazul Gyuri Pascu

Ministerul Sănătăţii: Posibilă abordare terapeutică...

Autor: Mediafax

28.09.2016, 22:33 99

Reprezentanţi ai Corpului de Control al ministrului Sănătăţii, inspectori ai Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă şi reprezentanţi ai Direcţiei de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti au efectuat miercuri un control la Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov pentru a analiza modul în care a fost gestionat cazul actorului Ioan Gyuri-Pascu.

"Echipa de control a analizat modul în care a fost repartizat acest caz, a analizat fişa de urgenţă prespitalicească şi a discutat cu medicul care a fost la consultaţie, pentru a avea o imagine clară asupra modului în care s-a intervenit. Echipa de control va elabora un raport pe care îl va înainta ministrului Sănătăţii şi şefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă. Informaţiile de până acum denotă o posibilă abordare terapeutică superficială. Urmare a acestui lucru şi după analizarea tuturor documentelor şi procedurilor, Ministerul Sănătăţii va sesiza Colegiul Medicilor din România, care are atribuţii în a se pronunţa asupra unor potenţiale culpe medicale", se arată într-o informare a Ministerului Sănătăţii remisă miercuri MEDIAFAX.

Colegiul Medicilor din Municipiul Bucureşti s-a autosesizat după ce un echipaj al Serviciului de Ambulanţă l-a consultat pe Ioan Gyuri Pascu şi i-a pus diagnosticul de "atac de panică".

"În urma informaţiilor aparute în mass-media privind faptul că un echipaj al Serviciului de Ambulanţă l-a consultat pe Ioan Gyuri Pascu şi i-a pus diagnosticul de "atac de panică", Colegiul Medicilor din Municipiul Bucureşti s-a autosesizat. Rezultatele investigaţiei vor fi făcute publice", se arată într-o informare postată pe site-ul instituţiei.

Şi conducerea Ambulanţei Bucureşti-Ilfov a deschis o anchetă internă pentru a verifica modul în care personalul medical a intervenit în cazul artistului Ioan Gyuri Pascu. Verificările au fost declanşate după ce, în noaptea morţii artistului, ambulanţa a fost solicitată iniţial în jurul orei 03.00, iar medicul l-a diagnosticat pe Ioan Gyuri Pascu cu atac de panică.

Ioan Gyuri Pascu i-a declarat medicului sosit să-l consulte, după apelul făcut de fosta soţie în jurul orei 03.00, că are frecvent atacuri de panică şi că nu poate să doarmă din cauza unor dureri articulare, neprezentând simptomatologie cardiacă, a declarat medicul Alis Grasu pentru MEDIAFAX.

"Avem o anchetă în desfăşurare pentru că la raportul de gardă de luni dimineaţă s-a relatat cazul unui bărbat de 55 de ani, bărbat care a solicitat iniţial ambulanţă pentru atac de panică. Atac de panică - acesta este motivul pe care soţia îl spune la telefon la ora 03.26. Apel se încadrează ca urgenţă de cod verde şi se trimite maşină de consult. În 11 minute ajunge la solicitare un medic de consultaţii. Bărbatul de 55 de ani îi spune medicului că nu doarme de trei zile din cauza unor dureri articulare, că este diabetic, că face atacuri de panică frecvent şi că se tratează cu Sedativ PC. I se măsoară tensiunea, una normală, pulsul normal. Nu acuză palpitaţii, durere toracică, niciun fel de simptomatologie cardiacă. Pentru aceste insomnii, medicul îi administrează jumătate de fiolă de Diazepam. Neavând simptomatologie cardiacă, neavând antecedente, nu s-ar fi impus un EKG. Dar trebuie să vedem aici un punct de vedere al medicului. Mâine, în cadrul comisiei, va fi prezentat punctul de vedere al medicului. Apoi se vor trage concluziile anchetei, concluzii pe care le vom face publice, le vom prezenta Ministerului Sănătăţii. Nimeni nu a încercat să ascundă nimic", a declarat, pentru MEDIAFAX, managerul Serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov, medicul Alis Grasu.

Ancheta internă ar trebui să stabilească dacă medicul sosit cu ambulanţa Serviciului Bucureşti-Ilfov, la ora 03.00, a făcut tot ce era necesar pentru diagnosticare şi medicamentaţie corectă.

Următorul apel la 112 a fost făcut în jurul orei 05.00, de această dată intervenind pentru resuscitarea lui Ioan Gyuri Pascu un echipaj SMURD.

Actorul şi cântăreţul Ioan Gyuri Pascu, fost membru al trupei Divertis, a murit, luni dimineaţă, la vârsta de 55 de ani, în urma unui infarct.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO