Eveniment

Ministerul Sanatatii promite din nou un pachet de servicii medicale de baza

03.12.2008, 19:27 56

Ministerul Sanatatii lanseaza, in cel mult zece zile, pachetul bazal de servicii medicale care va schimba radical domeniul sanatatii, intrucat oferta de servicii va fi stabilita in functie de banii pe care ii are sistemul, a declarat ministrul Eugen Nicolaescu.

Pachetul de baza va arata clar ce servicii medicale sunt acoperite de stat, adica sunt oferite gratuit, si pentru ce servicii romanii trebuie sa plateasca.
Ministrul sanatatii a participat ieri la deschiderea primei maternitati private din Romania "Regina Maria", apartinand Centrului Medical Unirea. In acest context, demnitarul a spus ca regreta ca nu a reusit sa diversifice oferta asigurarilor de sanatate, adica sa poata dezvolta asigurarile private.
"Sper sa reusim acest lucru. Pana atunci pregatim pachetul de servicii de baza, care va fi dimensionat in concordanta cu fondurile pe care sistemul le are la dispozitie. Nu este adevarat ca putem face gratuit orice serviciu in sanatate. Daca pachetul de baza ar fi dimensionat corect, atunci am putea realiza si alte pachete suplimentare. Sper ca, in cel mult zece zile, veti vedea oferta unui pachet de servicii de baza realist, care va fi pus la dispozitie sistemului", a mai spus Nicolaescu.
Ministrul sanatatii a mai vorbit despre intentia de a realiza pachetul bazal de servicii la inceput de mandat in august 2006, dar si in luna mai 2007, cand anunta ca "trebuie sa se inchida robinetele prin care se scurg banii din sistem''. El a spus atunci ca de un an incearca sa realizeze pachetul bazal de servicii, precizand ca nu reuseste din cauza parerilor divergente "ale celor alesi pentru aceasta actiune".
"Nu vreau sa mai mintim oamenii spunandu-le ca pot primi gratuit orice serviciu. Nu ne permitem acest lucru. Dar vreau ca ei sa stie care sunt serviciile gratuite si care nu. Ei bine, nu am putut pana acum. Fara pachet bazal de servicii nu pot introduce asigurarile private", a mai spus, in 2007, demnitarul.
Despre necesitatea realizarii unui pachet bazal de servicii a vorbit aproape fiecare ministru al sanatatii, dar niciunul nu l-a realizat.
Pachetul de servicii medicale de baza este foarte important pentru companiile care vand asigurari private de sanatate, care asteapta de ani buni sa vada ce servicii acopera statul, astfel incat sa isi poata construi produsele potrivit nevoilor pietei.
"De ani de zile asteptam pachetul de servicii medicale de baza. Lucrurile se vor schimba dupa ce va aparea acest pachet, deoarece vom putea veni cu produse care vin in completarea lui", afirma Sinziana Maioreanu, directorul general al companiei de asigurari de viata si de sanatate Signal Iduna.
In prezent, spune ea, asiguratorii vand produse care inlocuiesc pachetul de servicii medicale de baza si nu pot lansa pe piata produse suplimentare deoarece nu se cunosc serviciile acoperite de stat.
Lansarea pachetului de baza ar putea impulsiona cresterea pietei asigurarilor private de sanatate, care s-a dezvoltat destul de lent pana acum.
Potrivit unor estimari, numarul romanilor care au o asigurare privata de sanatate este de circa 14.000. In cele mai multe cazuri aceste polite sunt oferite de catre companii angajatilor ca beneficiu extrasalarial.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO