Eveniment

Ministerul Sportului caută chiriaşi pentru o bază sportivă cu 6 terenuri de tenis de pe Şoseaua Olteniţei

Deocamdată buruieni în loc de copii care să joace tenis. Cele şase terenuri de tenis sunt nefuncţionale de un an. 
Sursa foto: Daniel Dumitriu

Deocamdată buruieni în loc de copii care să joace tenis. Cele şase terenuri de tenis sunt nefuncţionale de un an. Sursa foto: Daniel Dumitriu

Autor: Corina Mirea

22.08.2014, 00:05 1660
O bază sportivă de aproape 7.000 de metri pătraţi aflată în „ograda“ Ministerului Tineretului şi Sportului (MTS) va fi dată cu chirie din toamnă, potrivit unui anunţ publicat de instituţie. Cunoscută ca Livone Tenis club – Ilie Năstase, baza a fost înfiinţată în urmă cu mai bine de douăzeci de ani şi se află în subordinea Direcţiei pentru Sport şi Tineret a Municipiului Bucureşti.

Din 1995 terenul de 7.000 mp din cartierul Berceni a avut un singur chiriaş, respectiv clubul de tenis Livone, care anul trecut şi-a încheiat contractul de închiriere.

Carmen Tocală, secretar de stat pe activităţi de sport în cadrul Ministerului Sportului, nu a putut comenta ieri pe marginea acestui subiect. La nivel de minister există însă intenţia de  a pune la punct noi strategii pentru elimi­narea „monopolului“ pe care cluburile de tenis private le au în România, potrivit unor discuţii cu oficiali ai MTS.  După expirarea contractului de închiriere dintre clubul Livone şi minister, MTS nu a mai dorit să îl reînnoiască, fiind în căutare de noi chiriaşi, ceea ce ar putea face parte din strategia menţionată.

În prezent, cluburile de tenis private practică preţuri foarte ridicate, au profituri uriaşe, dar plătesc chirii modice şi nu le oferă copiilor, spre exemplu, posibilitatea de a se antrena gratuit. Prin urmare, tenisul rămâne un sport al celor care au părinţi cu posibilităţi financiare şi unul cu o bază de selecţie foarte restrânsă, care oferă şanse minime de performanţă.

De altfel, în general, cluburile de tenis sunt, de fapt, fundaţii, care nu au povara fiscală mare pe care o suportă celelalte tipuri de firme. Ministerul vrea ca această situaţie să fie remediată şi să le poată impune cluburilor de tenis să pună măcar la dispoziţia copiilor gratuit terenurile în anumite intervale orare, potrivit aceloraşi surse.

Pe de altă parte, Liviu Ursuleanu, cel care a fondat Livone Tenis club – Ilie Năstase, susţine că a fost nedreptăţit, fiind executat silit din luna aprilie 2013, în condiţiile în care contractul de închiriere a terenului expira în august.

În prezent, el se află încă în proces cu ministerul, căruia îi cere banii investiţi în terenul de 7.000 de mp pe care se regăsesc spaţii de birouri, vestiare, o magazie, o anexă şi şase terenuri de tenis.

„Anul trecut am fost la direcţie să vorbesc cu cei din conducere, în speranţa că vom rezolva problema şi mă vor lăsa să închiriez în continuare spaţiul, dar mi s-a spus atunci că ar vrea 5 euro/mp pe lună. Nu ştiu cine va da 35.000 de euro pe lună pentru bază dacă a rămas aceeaşi sumă în picioare. Eu oricum nu am de gând să particip la licitaţie, am fost dat afară cu un motiv, pentru a face loc altora. Pe terenuri acum sunt numai buruieni“, spune Liviu Ursuleanu.

Spaţiul scos spre închiriere va avea aceeaşi destinaţie după încheierea licitaţiei publice, noul chiriaş fiind obligat să îi păstreze statutul de bază sportivă.

Direcţia pentru Sport şi Tineret a Municipiului Bucureşti acceptă dosare de înscriere la licitaţie până la data de 9 septembrie 2014, urmând ca pe 10 septembrie să fie deschise ofertele primite. Pentru a participa la licitaţie, printre altele, candidaţii trebuie să depună drept garanţie echivalentul în lei a 3.720 de euro cu TVA şi să aibă o firmă cu domeniu de activitate sportul, respectiv tenis. În anunţul publicat de MTS nu se precizează însă şi care ar fi valoarea chiriei cerută pentru cei aproape 7.000 mp scoşi la licitaţie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO