Eveniment

Ministrii, analistii si intreprinzatorii spun in cor: Creditul de la Uniunea Europeana este bine-venit, stabilizeaza cursul si poate debloca lichiditatea

Ministrii, analistii si intreprinzatorii spun in cor: Creditul de la Uniunea Europeana este bine-venit
27.01.2009, 20:16 22

Constantin Nita (PSD) ministrul IMM-urilor, afirma ca un credit de anvergura de la Comisia Europeana este de bun augur.

"Sunt de acord cu propunerea lui Traian Basescu, cred ca este o idee buna sa ne imprumutam de pe pietele externe si sa nu apelam la ajutor extern, care ne poate impune prea multe restrictii. Guvernul trebuie sa aiba libertate in aceasta perioada".

Unul dintre cei mai puternici oameni de afaceri din Romania, Dan Ostahie, proprietarul retelei de electro-IT Altex, spune ca orice imprumut este binevenit.
"Romania are mare nevoie de bani in contextul actual si este important sa poata fi aduse aceste fonduri. Directia lor este mai putin importanta decat accesarea, deocamdata. Efectele nu pot fi decat benefice, inclusiv posibila stabilizare a cursului valutar", a declarat Dan Ostahie, presedintele Altex. Altex este cel mai mare retailer de electronice si electrocasnice de pe piata locala, in functie de vanzari, cu afaceri de 300 de milioane de euro in 2008. Compania a anuntat ca va inchide unul din cele mai mari magazine ale sale, Media Galaxy de la Unirii, din cauza scaderii vanzarilor.
Vasile de la Argus Constanta, unul dintre cei mai mari producatori de ulei din Romania, afirma ca nu putem finanta cresterea economica fara credite.
"Investitiile din Romania au fost facute prin credite bancare luate de la filialele locale ale bancilor europene. Deoarece acestea se confrunta cu o lipsa de lichiditate, golul de finantare de pe plan local ar putea fi acoperit prin intermediul acestui imprumut. De asemenea, acest imprumut ar diminua presiunea existenta asupra leului si ar duce la stabilizarea cursului", a declarat Vasile Leu, directorul general si actionar la Argus Constanta, unul dintre cei mai mari producatori independenti de ulei vegetal.
Adrian Mihai, unul dintre cei trei actionari ai companiei Fan Courier, care ruleaza afaceri de circa 40 de milioane de euro anual, se gandeste in primul rand la infrastructura. "Cred ca acesti bani sunt necesari pentru economie, fiind nevoie de ei atat in infrastructura, cat si in majorarea pensiilor. Ar fi fost bine sa ii luam mai repede, dar era necesar ca Guvernul sa-si faca mai intai un inventar. Conteaza foarte mult insa, in ce conditii va fi luata aceasta suma", a spus Mihai.
Analistii sustin ca orice finantare este necesara pentru Romania in momentele de criza, in principal pentru acoperirea deficitului bugetar, insa nevoile sunt mai mari decat imprumutul de sase-sapte miliarde pe care presedintele Traian Basescu a anuntat ca le va cere Uniunii. "Romania are nevoie de finantare externa. Nu stiu inca daca Uniunea are sase-sapte miliarde sa dea Romaniei, daca tinem cont ca bugetul de care dispune pentru imprumuturi este de 24 mld. euro si pana acum a acordat 6 mld. euro Ungariei, peste doua miliarde Letoniei si alte imprumuturi Portugaliei si Greciei. Avem nevoie de mai multi bani decat acest imprumut. Cred ca este necesara o linie de finantare de circa zece miliarde de euro pe care sa o putem accesa cand avem nevoie. Daca vom reusi sa primim imprumutul, banii cred ca vor fi directionati catre acoperirea deficitului bugetar", spune Liviu Voinea, director executiv al Grupului de Economie Aplicata.
"Este foarte buna initiativa, in primul rand pentru cursul leului si pentru acoperirea deficitului bugetar si demonstreaza ca Romania poate sa aiba acces la finantare. Cred ca nevoile Romaniei sunt mult mai mari de atat, posibil in jur de 20 mld. euro. Am vazut o analiza pentru Romania realizata de Comerzbank care arata ca totalul finantarilor necesare este in jur de 38 de mld. euro. Daca Uniunea ne va acorda acesti bani, va depinde de cat de bine vom negocia pentru a putea fi considerati o prioritate. Daca vom reusi sa acoperim deficitul, vom reusi sa ne dezvoltam pentru ca vom avea bani pentru investitii", sustine Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR).
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO