Eveniment

Ministrul Agriculturii, Petre Daea: „Să iei oul cu 50 de bani şi să-l pui pe raft pentru consumator la peste 1 leu este mult prea mult. Aşteptăm răspunsul Consiliului Concurenţei”

Ministrul Agriculturii, Petre Daea: „Să iei oul cu 50...

Autor: Roana Rotaru

20.11.2017, 14:38 168

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, consideră nejustificată creşterea preţurilor ouălor la peste un leu bucata, în contextul în care costul de producţie ajunge la cel mult 0,36-0,50 lei per ou, un cost care include şi cheltuielile de transport până la comerciant.  Astfel,  creşterea preţurilor ouălor nu  poate fi justificată prin creşterea preţului carburantului, potrivit ministrului Agriculturii.

„Producătorii de ouă şi împachetează ouăle, le duc în cartoane de 6, 10 sau 30 ouă la comerciant. În costul de producţie de 0,36 lei per ouă intră şi transportul. Între preţul în care oul pleacă de la poarta fabricii şi preţul  la care ajunge la consumator este o diferenţa care din punctul  nostru de vedere nu s-ar justifica. De aceea am cerut ajutorul Consiliului Concurenţei.  Nu există niciun fel de influenţă în ceea ce priveşte costul de producţie privind furajele, energia electrică sau carburantul (...)Să iei oul cu 50 de bani şi să-l pui pe raft pentru consumator la peste 1 leu este mult prea mult. Aşteptăm răspunsul Consiliului Concurenţei”, a spus Petre Daea, prezent la dezbaterea „Satul românesc - 100 de ani de evoluţie rurală”, un eveniment organizat de Academia Română.

Preţul ouălor româneşti a crescut cu 60% în ultimul an, ajungând la 188,7 euro per 100 de kilograme în cea de-a 44-a spătămână din an, adică în perioada 30 octombrie-5 noiembrie, potrivit celor mai recente date publicate de departamentul de Agricultură şi Dezvoltare Rurală al Comisiei Europene.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO