Eveniment

Ministrul bugetului are o explicaţie inedită pentru taxa pusă la carburanţi: de teama deflaţiei

Liviu Voinea. Foto Octav Ganea

Liviu Voinea. Foto Octav Ganea

Autor: Claudia Medrega

26.11.2013, 21:31 947

Majorarea accizei la carburanţi cu 7 eurocenţi pe litru nu are ca motivaţie asigurarea finanţării pentru construcţia de auto­străzi, aşa cum susţinea iniţial ministrul finanţelor Daniel Chiţoiu (PNL), ci este o măsură de contracarare a pericolului deflaţiei, a afirmat ieri Liviu Voinea (PSD), ministrul bugetului. „Deflaţia este un pericol real, nu doar pentru România, toată Europa este în pragul deflaţiei, Europa îşi pune problema deflaţiei începând cu Germania. Din deflaţie nu se iese, Japoniei i-a luat 20 de ani să iasă din deflaţie şi apoi a venit peste ea criza globală. E mai periculoasă decât infla­ţia“, a explicat ieri Voinea, citat de Mediafax.

Niciun oficial al BNR nu a vorbit până acum despre vreun pericol de deflaţie (scădere a indicelui preţurilor de consum pe o perioadă de timp, posibil ca efect al scăderii cheltuielilor publice şi a creditului) în România.

Ultimul exerciţiu de prognoză pe inflaţie făcut de BNR fără a încorpora efectul creşterii de acciză cu 7 eurocenţi dădea ca posibilă o scădere a ratei inflaţiei chiar şi sub 1% pentru scurtă vreme în prima parte a anului viitor, urmată însă de o revenire la peste 3% spre 2015.

Nici FMI, nici analiştii nu se alarmaseră că România ar fi riscat să intre în deflaţie. Acum, prin măsura luată de ministrul Voinea pericolul este în mod sigur îndepărtat, prognozele de inflaţie pe anul viitor mergând până la 4%.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 27.11.2013

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO