Eveniment

Ministrul bugetului, în prima intervenţie publică: Nu fac niciun buget până la alegeri!

Darius Vâlcov spune că bugetul va fi prezentat de „viitorul premier“. Mediafax Foto

Darius Vâlcov spune că bugetul va fi prezentat de „viitorul premier“. Mediafax Foto

Autor: Iulian Anghel, Tibi Bujde

20.10.2014, 00:03 567

Ministrul bugetului Darius Vâlcov spune că proiectul legii bugetului pentru anul 2015 va fi prezentat la mijlocul lunii noiembrie - începutul lui decembrie, cel mai probabil, afirmă el, de viitorul prim-ministru.

Proiectul legii bugetului, care implică împărţirea a aproape 50 mld. euro, trebuia elaborat până la mijlocul acestei luni, dar prevederea legală nu a fost respectată aproape niciodată în anii din urmă, ba din cauza crizei econo­mice, ba a alegerilor.

În prima intervenţie publică mai vizibilă de la preluarea mandatului, ministrul bugetului a spus că, de fapt, nu face un buget până după alegeri. Alegerile au loc pe 2 şi 16 noiembrie.

În raportul privind situaţia macroeconomică pe 2014 şi proiecţia pe 2015-2017, Ministerul Finanţelor prevede pentru anul următor o creştere economică de 2,9%, faţă de 2,2% în acest an. De asemenea, ve­niturile buge­tului ge­neral conso­lidat sunt pro­gramate să crească la 33,3% din PIB, faţă de 32,9% din PIB anul acesta. Situaţia bugetului din 2015 este însă extrem de compli­cată pentru că deficitul structural tre­buie redus la 1% din PIB (ca urmare a angaja­mentului faţă de UE luat de România), ceea ce face ca deficitul bugetar să fie limitat undeva spre 1,4% din PIB. Este o constrângere dureroasă pentru un buget sărac, de aceea calculele trebuie făcute cu multă atenţie cu atât mai mult cu cât vremurile sunt în continuare tulburi, iar soluţii de creştere spectaculoasă nu se întrezăresc. Deocamdată, însă, guvernul în funcţie ezită să prezinte bugetul deşi ar fi trebuit să o facă indiferent dacă este sau nu campanie electorală.

Însă este posibil să fie anunţate noi taxe şi de aceea guvernul ezită să anunţe acest lucru în campanie electorală, lăsând această sarcină pe umerii viitorului executiv, dacă el va exista. De pildă, Ministerul Finanţelor nu s-a hotărât cum va calcula acciza pentru 2015, deşi acest lucru trebuia de multă vreme lămurit, fie doar şi pentru faptul că, măcar formal, bugetul trebuia aprobat până la 15 octombrie.

Când va fi prezentat, totuşi, bugetul? „Undeva la mijlocul lunii noiembrie - începutul lunii decembrie. Probabil viitorul premier îl va prezenta în şedinţă de guvern“, a declarat ministrul delegat pentru buget, la sfârşitul săptămânii.

Vâlcov a mai spus că în proiectul de buget au fost incluse alocări pentru tot ceea ce este legislaţie în vigoare în prezent, cum ar fi dublarea alocaţiilor pentru copiii care provin din familii defavorizate.

Întrebat dacă este inclusă majorarea cu 30% a salariilor bugetarilor, Vâlcov a răspuns că nu există încă legislaţie pentru aceasta. „Neexistând o legislaţie astăzi nu putem să prindem aşa ceva. La nivelul Ministerului Finanţelor prindem în proiectul de buget toate acele hotărâri sau toate acele legi care aduc un impact bugetar. Nu putem prinde în buget ceva ce este amintit de dumneavoastră“, a spus Vâlcov.

Vâlcov mai declara că nu a fost încă stabilit modul în care se va calcula acciza de anul viitor, dar că se ia în calcul şi varianta ca aceasta să nu mai depindă de euro, ci de leu.

„O variantă pe care o luăm în calcul este să nu calculăm acciza la nivelul euro, ci la nivelul leului, pentru că aşa este normal în orice stat“, a spus Vâlcov, care a menţionat că încă se fac analize tehnice.

El a spus că modalitatea de calcul se va face publică odată cu prezentarea bugetului.

„Sunt mai multe variante de calcul, iar una dintre ele este ca acciza să nu se mai refere la euro, ci să se refere la leu, iar anual să se modifice în funcţie de inflaţie“, a precizat Vâlcov.

Premierul Victor Ponta declara, în urmă cu două săptămâni, că accizele pentru anul 2015 vor fi, cu siguranţă, mai mici, el arătând că modul în care acestea se calculează este stabilit de Ministerul de Finanţe, care lucrează în acest sens cu partenerii internaţionali.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO