Eveniment

Ministrul de externe, după ce ambasada României la Budapesta a fost vandalizată: Vom avea o discuţie cu ambasadorul Ungariei, vom solicita măsuri de securitate

Ministrul de externe, după ce ambasada României la...

Autor: Iasmina Ardelean

15.01.2018, 12:52 137

Ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, a declarat, luni, că va avea o discuţie cu ambasadorul Ungariei, în care îi va solicita adoptarea unor măsuri de securitate privind Ambasada României din Budapesta, după ce sediul acesteia a fost vandalizat.

„În legătură cu cele întâmplate la Budapesta, o să avem o discuţie cu ambasadorul Ungariei, o discuţie care va avea un punct foarte clar. Înţelegem dreptul tuturor oamenilor din ţările Uniunii Europene să-şi exprime opiniile, însă în acelaşi timp vom solicita adoptarea unor măsuri de securitate care să corespundă prevederilor Convenţiei de la Viena privind relaţiile diplomatice, astfel încât activitatea Ambasadei să nu fie perturbată în niciun fel. Din punctul nostru de vedere, există toată dorinţa ca dialogul dintre România şi Ungaria să meargă, în continuare, pe trendul ascendant pe care l-am înregistrat”, a declarat Meleşcanu, luni, prezent la conferinţa de lansare a Preşedinţiei bulgare a Consiliului UE.

MAE a susţinut, luni, că sunt inacceptabile şi de condamnat incidentele care au ca scop defăimarea simbolurilor naţionale şi a lansat un apel către autorităţile ungare de a asigura integeritatea localurilor misiunii României, şi, în acest scop, a precizat că va avea o discuţie cu ambasadorul Ungariei la Bucureşti, după ce Ambasada României din Ungaria a fost vandalizată.

Ambasada României la Budapesta a fost vandalizată, duminică, după ce mai mulţi membrii din Mişcarea „Celor 64 de Comitate” au acoperit emblema ambasadei cu steagul secuiesc.

„Un nou gest provocator şi agresiv la adresa României: în noaptea de 12 spre 13 ianuarie 2018, extremistii unguri din ,,Mişcarea celor 64 de Comitate" din Ungaria au acoperit emblema Ambasadei României de la Budapesta cu însemnul secuiesc. Nădăjduiesc ca autorităţile României să nu rămână într-o expectativă laşă şi să reacţioneze cu fermitate, pe cale oficială, solicitându-i premierului Ungariei, Viktor Orban, să ofere cuvenitele reacţii şi aplicarea sancţiunilor legale. Astfel de acţiuni sunt periculoase şi se pot amplifica şi radicaliza dacă nu sunt stopate din faşă. Dar poate că există un interes chiar din partea Budapestei în a tensiona artificial relaţiile bilaterale cu ţara noastră şi nu văd, chiar într-o astfel de perspectivă, de ce am sta pasivi, cu capul plecat, în anul Centenarului Marii Uniri”, a scris deputatul PMP, Marius Paşcan, pe pagina sa de Facebook.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO