Eveniment

Ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului: Agenţiile care aduc turişti străini în ţară ar trebui să nu mai plătească TVA

Ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului: Agenţiile care aduc turişti străini în ţară ar trebui să nu mai plătească TVA

Autor: Mediafax

19.02.2012, 13:01 285

Ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Cristian Petrescu(FOTO), a declarat că intenţionează să propună Ministerului Finanţelor ca România să aplice TVA zero cel putin pentru cazarea turiştilor străini, măsură care va duce la scăderea tarifelor şi la creşterea numărului de turişti.

"O măsură importantă pentru turism ar fi să nu mai existe TVA la incoming (n.r. - aducerea turiştilor străini în România). Este o neînţelegere legislativă la mijloc, pentru că incoming-ul înseamnă export de servicii turistice, iar firmele româneşti nu plătesc TVA pentru exporturi", a spus Petrescu.

El a adăugat că va iniţia un studiu pe această temă şi îl va prezenta Ministerului Finanţelor, astfel încât, "atunci când economia o va permite", statul să scutească de plata TVA pe exportatorii de servicii turistice, adică pe turoperatorii care aduc turişti străini în România.

În prezent, TVA pentru serviciile de incoming este de 9% pentru hoteluri şi 24% pentru agenţiile de turism.

"O asemenea măsură ar fi benefică pentru operatorii de turism, care ar scădea preţurile, făcând astfel destinaţia România mai atractivă. Odată cu scăderea preţurilor s-ar majora numărul de turişti şi cred că încasările aduse de aceste creşteri ar compensa reducerea TVA", a mai spus Cristian Petrescu.

Reprezentanţii agenţiilor de turism specializate în incoming spun că reducerea TVA la zero faţă de 24%, cât este în prezent, ar fi urmată de scăderea tarifelor. În anii '90 acestea nu plăteau TVA la incoming, pentru că se considera că fac export.

În România vin anual circa 1,3 milioane de turişti străini.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO