Eveniment

Ministrul Economiei: Legea minelor, legea apelor minerale şi a redevenţelor, până în 31 septembrie

Autor: Dragos Suciu

30.07.2017, 16:12 109

Ministrul Economiei a vizitat, duminică, societatea Cupru Min, care exploatează zăcământul de la Roşia Poieni, unde se află 60% din rezervele de cupru ale României, iar la finalul vizitei a declarat, într-o conferinţă de presă, că legea minelor, apelor minerale şi a redevenţelor ar putea fi puse în consultare publică până la 1 septembrie.

„Este foarte bine cunoscut faptul că prin Fondul Suveran de Dezvoltare şi Investiţii pe care îl vom lansa începând cu anul viitor încercăm să investim, de asemenea, în companiile cu capital românesc. Pe de o parte, în cele care pleacă de la greenfield, de la firul ierbii. Pe de altă parte în investiţiile brownfield şi aici Ministerul nostru are un program special de inventariere a siturilor din zona minieră. De asemenea, vă mai informez, că în săptămânile imediat următoare, noi avem intenţia ca undeva până la 1 septembrie să venim cu legea minelor, o lege care va reglementa foarte multe chestiuni în domeniul mineritului şi, totodată, tot până la 1 septembrie vom veni şi cu legea apelor minerale”, a spus Mihai Fifor.

Ministrul a amintit că joia trecută, în şedinţa de guvern, a fost promovat programul geologic naţional, care, împreună cu legile ce vor fi puse în consultare publică, vor face ca Ministerul Economiei să aibă un pachet legislativ în septembrie, la debutul sesiunii parlamentare.

Întrebat dacă redevenţele se vor mări la nivel naţional, Mihai Fifor a spus că se încearcă să nu se întâmple acest lucru.

„În lucru în minister este şi legea redevenţelor. Avem un colectiv coordonat de doamna secretar de stat care lucrează la elaborarea legii redevenţelor, sperăm ca tot până la 1 septembrie să putem veni în consultare publică şi cu această lege a redevenţelor. E o discuţie tehnică în momentul de faţă. Încercăm să nu mărim redevenţele. Discutăm, de fapt, de un pachet fiscal, pentru că prin programul de guvernare aşa s-a formulat, dacă vreţi o inventariere a tuturor redevenţelor în momentul de faţă”, a mai spus Fifor.

Mihai Fifor a venit, duminică, la Abrud, cu ocazia Zilei Minerului, pentru a marca cei 40 de ani de activitate ai Cupru Min, companie subordonată Ministerului Economiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO