Eveniment

Ministrul Eugen Teodorovici: Orice român normal la cap trebuie să aibă pe agenda sa scoaterea accizei la carburant

Ministrul Eugen Teodorovici: Orice român normal la cap...

Autor: Ana Petrescu

19.07.2018, 12:57 2635

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a declarat, joi, că are în plan pe viitor scoaterea accizei la carburant, argumentând că nu este adeptul taxelor şi impozitelor numeroase şi că "orice român normal la cap ar trebui să aibă pe agenda sa această posibilă măsură".

"Orice român normal la cap, nu numai că este de Finanţe, trebuie să aibă pe agenda sa această posibilă măsură în vedere. Nu sunt adeptul unor taxe, impozite. Am zis mereu că trebuie să reducem numărul acestora, cuantumul lor", a afirmat joi, ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici.

Întrebat dacă se are în vedere şi o măsură de plafonare a preţurilor la carburanţi, la fel cum se doreşte pentru gaze, Teodorovici a răspuns: "Zonele sunt diferite. Cele două companii şi-au asumat nişte investiţii pe care nu le-au realizat. Aici poate fi vorba de o plafonare când scoţi TVA. Eu personal mi-aş dori foarte mult, dar trebuie să te gândeşti că atunci când s-ar scoate, efectele ar fi la consumator, la pompă".

Ministrul Finanţelor a anunţat că, la şedinţa de joi a Cabinetului Dăncilă, va fi o primă lectură a proiectul de hotărâre care prevede ca preţul maxim de vânzare a gazelor naturale din producţia internă la producători, până la data de 30 iunie 2021, să fie de 55 lei/Mwh.

Teodorovici a adăugat că proiectul nu va fi adoptat în şedinţa de joi a Executivului.

Întrebat dacă vor fi modificate legea concurenţei şi a energiei prin acest proiect, Eugen Teodorovici a replicat: "Sunt câteva prevederi în proiectul de hotărâre care face referiri la cele două legi".

Ministerul Finanţelor a anunţat că vrea plafonarea preţului la gaze, având un proiect în acest sens. Potrivit documentului, pentru eliminarea efectelor negative asupra consumatorilor casnici, având în vedere că după 1 aprilie 2017 s-a liberalizat complet preţul de vânzare al gazelor naturale, iar tendinţa de creştere a fost continuă şi constantă, aceasta fiind în prezent 29,5%, în timp ce pentru luna martie 2019 se estimează o creştere de 33,75%, se impune adoptarea unui act normativ care să plafoneze preţul gazelor naturale. Instituţia precizează, în nota de fundamentare, că preţul mediu de vânzare al gazelor naturale de către producătorii interni pe piaţa centralizată în perioada aprilie 2017 - august 2018 a evoluat de la 70.93 lei la 77,72 lei, iar preţul mediu estimat de vânzare al gazelor naturale de către producătorii interni pe piaţa centralizată la 31 martie 2019 va fi de 80,25 lei/MWh.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO