Eveniment

Ministrul finantelor anunta intrarea bugetului pe deficit

Pogea anunta intrarea bugetului pe deficit

Lucian Croitoru (stanga), consilierul guvernatorului BNR, Codrut Pascu (centru), managing partner al Roland Berger, si ministrul finantelor Gheorghe Pogea au participat ieri la seminarul Mediafax Talks about Business Solutions to Crisis

31.03.2009, 18:34 16

Tendinta de scadere a incasarilor bugetare, vizibila inca din ultimul trimestru al anului trecut, continua si in 2009 din cauza problemelor de lichiditate ale companiilor, aparute in contextul crizei financiare.

Pe fondul incetinirii economiei, scaderea veniturilor bugetare s-ar putea accentua in acest an. Dupa primele doua luni, bugetul general consolidat a consemnat un deficit de 0,63% din PIB, in conditiile reducerii veniturilor cu 6,8% si majorarii cheltuielilor cu 10,1%, comparativ cu aceeasi perioada din 2008, potrivit ministrului finantelor publice Gheorghe Pogea.
In timp ce in perioada anterioara bugetul trecea pe deficit pe la jumatatea sau chiar spre sfarsitul anului, in 2009 inca din februarie se manifesta aceasta tendinta. Daca in ianuarie a fost raportat un usor excedent, de 0,3% din PIB, la sfarsitul lunii februarie bugetul a trecut pe deficit. „In structura veniturilor, principalele scaderi au fost inregistrate la impozitul pe profit, cu 13,4%, si la TVA, cu 7,6%", a spus Pogea la seminarul Mediafax Talks about Business Solutions to Crisis.
Pe partea de cheltuieli, costurile cu personalul au inregistrat o crestere sub medie, cu 2,8%, in timp ce cheltuielile cu asistenta sociala au urcat mai mult, in conditiile indexarii pensiilor pe parcursul anului trecut.
Ministrul finantelor sustine ca una dintre prioritatile Guvernului este limitarea scaderii economiei, generata in principal de sectorul privat. „Dorim sa intervenim mai mult ca oricand pentru limitarea scaderii economiei, determinata in principal de sectorul privat, care genereaza peste 70% din componenta valorii adaugate brute", a spus Pogea, explicand ca investitia publica masiva in economie este singura in masura sa compenseze scaderea sectorului privat.
Comisia Nationala de Prognoza estimeaza pentru primul trimestru o contractie economica de -2,9%, cu o valoare a produsului intern brut de 88,5 mld. lei, fata de 91,1mld. lei in primele trei luni din 2008, in preturi comparabile.
Ministrul finantelor a explicat ca Guvernul va crea in timp mai multe facilitati pentru mediul privat, una dintre masurile avute in vedere fiind reducerea parafiscalitatii. Iar masurile anticriza anuntate pana acum nu sunt „batute in cuie", potrivit lui Pogea, Guvernul propunandu-si sa isi coordoneze masurile de relansare a economiei cu cele luate la nivel european.
Potrivit lui Pogea, masurile luate de Guvern pe termen scurt nu trebuie sa produca derapaje sau sa afecteze calendarul de adoptare a euro in 2014.
Cursul, in pericol daca nu respectam acordul cu FMI
Acordul Romaniei cu FMI ofera o stabilitate temporara a cursului de schimb, dar abaterea politicilor si neducerea acestuia la bun sfarsit pot sa se transforme intr-un real pericol, mai ales asupra cursului de schimb, sustine Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR. „Acordul Romaniei cu FMI a adus o stabilitate a cursului de schimb, dar aceasta este temporara, iar sustenabilitatea depinde de mentinerea coerentei politicilor si de respectarea acordului pana la capat", a declarat ieri Croitoru. El a precizat ca in masura in care politicile se vor abate de la conditionalitati vor face pietele si mai „irascibile", reprezentand un mare pericol pentru sustenabilitatea cursului de schimb. Croitoru a mai aratat ca aprecierea sau reducerea semnificativa a ritmului de depreciere este asociata cu reducerea competitivitatii economice, astfel ca politica salariala trebuie sa fie extrem de riguroasa. Oficialul BNR a precizat ca in Romania exista vulnerabilitati, precum un grad mare de indatorare si o moneda care nu este de rezerva si poate fi atacata inclusiv de propria populatie.
„Trichet spunea ca in zona euro sunt trei mai atuuri de iesire din criza: moneda unica, cadrul de politica monetara pe termen mediu, cu angajamente de stabilitate, si deschiderea foarte mare pe termen mediu", a afirmat Croitoru, aratand ca Romania, deocamdata, nu are niciunul dintre aceste trei avantaje. „Mentinerea calendarului de adoptare a euro la 1 ianuarie 2015 este cheia succesului." In ceea ce priveste deficitul de cont curent, el estimeaza ca se va ajusta de la 12,5% din PIB in 2008 la 7% in acest an, cea mai mare parte a reducerii urmand sa provina din sectorul privat.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO