Buget 2012

Ministrul finanţelor: Dacă salariile nu vor creşte, va fi datorită politicii sănătoase a Guvernului!

Ministrul finanţelor: Dacă salariile nu vor creşte, va fi datorită politicii sănătoase a Guvernului!

Autor: Iulian Anghel

12.10.2011, 00:04 405

Aflat la distanţă de doar patru zile până când ar trebui să prezinte Parlamentului proiectul legii bugetului pentru 2012, şeful Finanţelor, ministrul Gheorghe Ialomiţianu nu are decât o idee vagă despre ce urmează să se întâmple, anume: din cauza situaţiei externe, România va fi obligată să îşi modifice prognoza de creştere economică.

Cu cât? "Sperăm că nu prea mult."

Ceea ce dă ca sigur ministrul este că nu va exista o reducere a contribuţiilor sociale, dar cota de impozitare de 16% pe venit şi profit va fi menţinută şi în 2012 şi nu vor fi majorate alte impozite.

În privinţa creşterilor salariale ministrul nu vine cu veşti bune, dar perspectiva pe care o oferă este inedită: "Dacă nu vom reuşi să revenim cu sa­la­riile (bugetarilor - n.n.) în 2012 sau procentul va fi mai mic (astfel încât să se ajungă la salariile de di­nain­­tea tăierii lor cu 25% - n.n.), acest procent va fi datorită politicii sănătoase a guvernului Boc de a da bani pentru investiţii".

Aşadar, ministrul de resort susţine, citat de Mediafax, că politica pentru anul viitor nu va lua piciorul de pe pedala investiţiilor, favorizate în faţa altor cheltuieli, în ciuda faptului că 2012 este un an electoral. În aceeaşi vreme, ministrul a susţinut că guvernul nu va reduce alte cheltuieli: "Nu vom reduce alte cheltuieli. Legat de cheltuielile de funcţionare a statului, avem două măsuri concrete şi anume controlul angajărilor şi interzicerea achiziţionării de birotică şi autoturisme". Ministrul spune că

şi-ar dori reducerea contribuţiilor sociale pentru angajatori, dar nu poate pentru că nu doreşte ca România să ajungă ca Ungaria sau Bulgaria, să fie reduse unele impozite pentru ca peste câteva luni să fie mărite alte impozite.

O misiune a FMI este aşteptată la Bucureşti pe 25 octombrie, la 10 zile după ce, legal, legea bugetului ar trebui să fie pe masa Parlamentului, iar Executivul aşteaptă această vizită pentru a primi OK-ul pe actul normativ.

Misiunea care va evalua acordul preventiv încheiat cu Fondul se va întinde până pe 7 noiembrie şi abia după acea dată Ministerul Finanţelor va trimte, probabil, Parlamentului un proiect de buget. Discuţiile vor fi grele, în condiţiile în care FMI şi-a redus prognoza de creştere pentru 2012 la 2% (cifră acceptată de Ialomiţianu), dar nu renunţă la ideea ca România să se încadreze într-un deficit bugetar de maximum 3%.

Ajustarea în jos a creşterii economice va antrena o diminuare a veniturilor bugetare şi, în consecinţă, ajustări pe partea de cheltuieli, dar ministrul finanţelor susţine că nu vor mai exista reduceri de cheltuieli.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO