Eveniment

Ministrul finanţelor Ionuţ Mişa în Parlament: Arieratele din TVA de la companiile în reorganizare, insolvenţă şi faliment sunt de 7 miliarde de lei

Ministrul finanţelor, Ionuţ Misa

Ministrul finanţelor, Ionuţ Misa

Autor: Iulian Anghel

24.10.2017, 00:04 361
Ministrul finanţelor Ionuţ Mişa a spus ieri în Parlament că totalul arieratelor nerecuperabile însemnând TVA înregistrat pentru contribuabilii aflaţi în procedura de faliment, insolvenţă şi reorganizare era la finalul lui septembrie de 7,1 mliliarde de lei. Aproape 6 miliarde de lei din această sumă sunt arierate ale contribuabililor care nu au activitate. Alte peste 200 de milioane de lei sunt arierate din TVA care aparţin contribuabililor aflaţi în perioada premergătoare declarării insolvenţei. Prin aplicarea mecanismului de plata defalcată a TVA s-ar fi eliminat concurenţa neloială - unii plătesc, alţii nu – a spus ministru prezent în Parlament la “Ora guvernului”.

Guvernul a anunţat că renunţă la măsura obligativităţii, de la 1 ianuarie, a procedurii TVA split. Potrivit atât premierului Mihai Tudose cât şi preşedintelui Senatului Călin Popescu-Tăriceanu, plata defalcată a TVA se va aplica de la 1 ianuarie pentru rău-platnici şi pentru societăţile aflate în insolvenţă, pentru ceilalţi agenţi economici TVA split fiind opţional. „Au început nuanţările în urma discuţiilor cu patronatele. Unele observaţii ale patronatelor sunt corecte şi, pentru a scurta cumva din procedura legislativă, vom pune amendamente la Senat şi apoi la Camera Deputaţilor”, a explicat premierul.

Potrivit unui studiu al Coaliţiei pentru Dezvoltarea României (CDR), companiile cred că impactul măsurii introducerii sistemului TVA split va fi nesemnificativ din punctul de vedere al combaterii evaziunii fiscale.

Potrivit studiului la care au răspuns 381 de companii cu o cifră de afaceri de 173 mld. lei, pentru 81% dintre intervievaţi costul schimbării softurilor pentru aplicarea TVA-split va fi de până în 100.000 de euro, iar pentru 11,5% costul va fi între 100.000 şi 500.000 de euro.

Introducerea sistemului de plată defalcată a TVA nu este o măsură folositoare şi nici oportună pentru economie, au răspuns 98% din companiile care au completat chestionarul CDR. Jumătate dintre respondenţi au estimat că ar avea nevoie de mai mult de trei luni pentru a aplica noul sistem şi că acesta va produce dificultăţi majore în structura raportărilor în cadrul grupului.

Referitor la ipoteticele beneficii, aproape 60% dintre respondenţi cred că impactul TVA split asupra veniturilor bugetului va fi zero şi doar 1% cred că el va fi semnificativ.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO