ANALIZĂ

Ministrul finanţelor merge la Washington să convingă FMI că România nu va depăşi deficitul bugetar de 3% din PIB

10 oct 2017 Autor: Iulian Anghel

♦ Ministrul finanţelor Ionuţ Mişa merge mâine la Washington la reuniunea anuală a FMI şi a Băncii Mondiale (BM) cu un mandat destul de curios: discutarea unei „strategii” de menţinere a deficitului bugetar al României la sub 3% din PIB în 2017 şi 2018 şi rolul ministerului pe care îl conduce „în menţinerea echilibrelor macroeconomice”.

Ministrul finanţelor va avea o serie de întâlniri care vor viza discuţii despre strategia fiscal-bugetară 2017-2019, con­struită astfel încât România să îşi menţină deficitul buge­tar sub 3% în 2017 şi 2018, cât şi despre rolul Minis­terului Finan­ţe­lor Publice în men­ţi­nerea echilibrelor ma­­­cro­economice”, anunţa ieri Ministerul Finan­ţelor.

România va avea în acest an o creştere economică puternică, peste 6%, dacă ar fi să-l credem pe minis­trul apărării Mihai Fifor, şi peste 5% după cum cred majo­ritatea economişilor. Este o creştere bună, dar pro­blemele au fost amânate. Inflaţia începe să crească pe măsură ce efectul de bază al reducerilor de taxe este eliminat. Prin urmare, consumul care a susţinut creşterea economică puternică din ultimii doi ani se va tempera. Investiţiile care să susţină creşterea în continuare nu prea au fost, aşadar, odată cu temperarea creşterii, ar putea apărea probleme.

Creşterea economică va fi solidă în anii ce vin, dar sub 4%, cred economiştii. Cheltuielile bugetare antamate sunt însă peste această creştere, fapt ce va determina adâncirea deficitelor.

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 10.10.2017

 
Cuvinte cheie:
ANALIZĂ
, Ministrul finanţelor
, Ionuţ Mişa
, Washington
, FMI
, deficit bugetar
, PIB
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide