Eveniment

Ministrul german al finanţelor: România are una din cele mai dinamice rate de creştere economică din UE, ceea ce este de remarcat în astfel de vremuri grele

Wolfgang Schäuble, cel mai puternic ministru din cabinetul Merkel

Wolfgang Schäuble, cel mai puternic ministru din cabinetul Merkel

Autor: Claudia Medrega

27.10.2016, 00:07 2278

România are una dintre cele mai dinamice rate de creştere economică din Uniunea Europeană (UE) şi un nivel al datoriei publice mai mic de 40% din PIB, care trebuie menţinut, a declarat Wolfgang Schäuble, ministrul german al finanţelor.

„Ştim şi noi că România are una dintre cele mai dinamice rate de creştere din UE. Este de remarcat în astfel de vremuri grele. În privinţa îndatorării, şi vorbesc în calitate de ministru de finanţe, de sub 40% din PIB, trebuie păstrată această valoare. Să nu o puneţi în pericol! România are şi un şomaj des­tul de scăzut, în anumite regiuni chiar zero. Dar, ca şi în alte ţări ale UE există şomaj în rândul tinerilor“, a declarat ieri la Bucureşti ministrul german al finanţelor care a participat la conferinţa „Ro­mânia: oportunităţi de investiţii în­tr-o economie globală plină de provocări“.

La eveniment au participat premierul Dacian Cioloş şi ministrul finanţelor Anca Dragu, precum şi peste 100 de reprezentanţi ai preşedinţiei şi guvernului României, ai altor instituţii naţionale, precum şi ai instituţiilor financiare internaţionale, ai BNR şi băncilor comerciale, ai mediului de afaceri, fondurilor de investiţii şi ai pieţei de capital. Wolfgang Schäuble a recomandat autorităţilor române să accelereze absorbţia fondurilor euro­pe­ne şi să acceseze planul Juncker pentru a re­cupera decalajele faţă de ţările dezvoltate din UE. „Este necesar să sprijinim investiţiile acolo unde sunt încă decalaje din punct de vedere economic. Nu vrem să mărim decalajele. Europa va fi cu atât mai puternică cu cât disparităţile vor fi eliminate“.

El a ţinut să reamintească faptul că Germania este partenerul comercial numărul unu al României.

„Avem relaţii bilaterale strânse. Germania este partenerul comercial numărul 1 al României. Avem schim­buri comerciale în creştere, avem foarte multe investiţii. Germania încearcă să vă sprijine astfel încât România să devină un mediu atractiv pentru investiţii. Vrem să ajutăm România să devină şi mai atractivă pentru investiţii“.

Schauble a arătat că autorităţile germane oferă, prin banca KfW Group, echivalentul Eximbank, consultanţă autorităţilor din România pen­tru înfiinţarea unei bănci de dezvoltare.

În opinia lui este foarte important să se evite conflicte între investitorii străini şi cei români.

Totodată, el a susţinut că nu trebuie să apară un conflict nici între marii investitori ?i cei mici, pentru c? dinamica economiei este dată de IMM-uri, iar acestea au nevoie de marii investitori, fapt demonstrat de criza economică.

Prezent la dezbaterea la care a participat cel mai puternic ministru de finanţe al Europei, premierul Dacian Cioloş, a declarat că dacă vom pune în opoziţie dezvoltarea capitalului autohton cu cel străin, toţi vom avea de pierdut.

 “Capital autohton înseamnă în mare parte IMM-uri, peste 90% IMM-uri, dar dacă, din motive politice, populiste, vom pune dezvoltarea capitalului autohton în opoziţie cu capitalul străin, cred că toată lumea are de pierdut şi, în cele din urmă sau în primul rând, are de pierdut cetăţeanul român şi dezvoltarea economică a României. 
Deci, cred că trebuie să găsim inteligenţa, înţelepciunea pentru a face în aşa fel încât dezvoltarea potenţialului capitalului autohton să se facă în paralel cu valorificarea investiţiilor străine de care avem în continuare nevoie în România în mai multe domenii ale economiei, dar şi în infrastructură”, a susţinut Cioloş.

Totodată, el a arătat că trebuie să ne concentrăm nu doar pe cifre privind creşterea economică, ci şi pe calitatea dezvoltării economice.

“În viitor, cred că trebuie să ne concentrăm nu doar pe cifre privind dezvoltarea economică, ci mai ales pe creşterea calităţii dezvoltării economice. O dezvoltare economică durabilă, din punctul meu de vedere, înseamnă o creştere a valorii adăugate, care este produsă în economie, şi de ordin calitativ şi, în acelaşi timp, măsuri pe termen scurt şi măsuri de reforme imediate şi de o viziune pe termen mediu”.

 

Ce a spus ministrul german de Finanţe despre Brexit

Decizia britanicilor de a părăsi Uniunea Europeană este de regretat şi reprezintă încă un semnal de alarmă, fiind şi expresia unor nemulţumiri comune împărtăşite de mai multe persoane, a declarat Wolfgang Schauble, ministrul german de Finanţe.

„Nu ar trebui să ne amăgim. Europa nu este în cea mai bună situaţie istorică. Problema de bază este că cetăţenii nu înţeleg prea bine ce înseamnă Europa pentru ei. A apărut şi problema Brexitului”.

Ministrul german de Finanţe apreciază că europenii nu trebuie să dea dovadă de foarte mare flexibilitate în discuţiile legate de ieşirea Marii Britanii din UE. Totodată, el susţine că intenţia este de a minimaliza daunele şi pentru Marea Britanie şi pentru UE. „Toti regretăm decizia luată. Este treaba lor să decidă asupra evoluţie lor. Este clar că ne afectează pe toţi. Trebuie să le spunem că dacă vor să facă parte din piaţa comună trebuie să respecte toate regulile. Nu trebuie să dăm dovadă de foarte mare flexi bilitate. Este o decizie a britanicilor. Vrem să minimalizăm daunele şi pentru Marea Britanie şi pentru Uniunea Europeană”.

Liderii Uniunii Europene au avertizat Marea Britanie că va putea menţine accesul la piaţa comunitară doar dacă va contribui la bugetul european şi va permite circulaţia cetăţenilor UE pe teritoriul britanic.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO