Eveniment

Ministrul sănătăţii cere ajutor Internelor pentru stoparea epidemiei de rujeolă

Ministrul sănătăţii cere ajutor Internelor pentru...

Autor: Georgiana Mihalache

19.07.2017, 00:03 161

Criza generată de epidemia de rujeolă din România, care a ajuns la un bilanţ de 31 de decese până acum, urmează să fie calmată prin organizarea unor centre de vaccinare în localităţile defavorizate sau în care nu există medic de familie, iar la nivel judeţean va funcţiona o echipă care va monitoriza situaţia din fiecare localitate. Aceste măsuri au fost anunţate de ministrul sănătăţii Florian Bodog, care a precizat că exis­tă stocuri suficiente de vaccin ROR (rujeolă, ore­ion, rubeolă), iar ministerul de resort de­ru­lează o campanie de recuperare a vaccinării pen­tru copiii cu vârste cuprinse între 9 luni şi 9 ani.

„Am decis o listă scurtă de măsuri astfel încât epidemia de rujeolă să fie limitată. Avem stocuri suficiente de vaccin ROR, avem o lege pe traseu (legea vaccinării – n. red.), iar cu acest plan de măsuri vom limita epidemia de rujeolă. Ne aflăm într-un moment bun pentru a reuşi, având în vedere că avem stocuri suficiente de ROR, atât la nivelul direcţiilor de sănătate pu­blică, dar şi la nivelul Unifarm, de unde putem supli­ni la nevoie aceste cantităţi“, a spus Florian Bodog.

Ministerul Sănătăţii va colabora cu Ministerul Afacerilor Interne pentru a gestiona criza epidemiei de rujeolă, începută anul trecut în urma refuzului părinţilor de a-şi vaccina copiii, dar şi în contextul lipsei de doze suficiente de vaccin ROR din piaţă.

„Am solicitat prefecţilor să se implice personal. Am discutat despre asumarea unui termen de o săptămână, data limită fiind 25 iulie, pentru ca în fiecare judeţ să se facă o evaluare a tuturor comunităţilor vulnerabile, cele cu acces dificil la serviciile medicale sau în care nu există medici de familie. În aceste comunităţi este aşteptat să fie un proces redus de vaccinare”, a spus Carmen Dan, ministrul Afacerilor Interne.

Aceasta a mai menţionat că echipele din fiecare judeţ vor fi constituite din prefect, reprezentantul direcţiei de sănătate publică, reprezentantul consiliului judeţean pentru relaţia cu primăriile.

Ministrul Sănătăţii a mai spus că va urmări personal progresele în ceea ce priveşte aceste măsuri, iar raportările despre stocul de vaccinuri, dar şi despre pacienţii imunizaţi se vor realiza la două săptămâni, pentru monitorizarea măsurilor luate de minister. Până acum aceste raportări s-au făcut la o lună.

Părinţii pot să refuze vaccinarea copiilor printr-o scrisoare pe care o depun la medicul de familie de care aparţin, însă aceştia vor fi consiliaţi şi informaţi de către medici pentru a înţelege avantajele vaccinării, potrivit ministrului Sănătăţii.

Numărul total de cazuri confirmate de rujeolă, raportate până la data de 14 iulie, este de 8.017, potrivit Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT). Numărul deceselor a ajuns la 31 - , atât copii, cât şi adulţi, cu vârste cuprinse între trei săptămâni şi 27 de ani. Judeţele cele mai afectate sunt Timiş, Arad şi Dolj, iar cei mai mulţi pacienţi pentru care au fost confirmate cazurile de rujeolă au vârsta cuprinsă între 1 şi 3 ani. Potrivit schemei de vaccinare obligatorie, vaccinul ROR se realizează după vârsta de 1 an şi până la împlinirea a cinci ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO