Eveniment

Ministrul Videanu spune una, ANRE spune alta: Bomba cu gaz: trebuie sau nu dublat pretul gazelor din productia interna?

12.03.2010, 00:00 74

Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei(ANRE) spune ca alinierea pretului gazelor naturale din productiainterna la pretul gazelor din import nu este o obligatie impusaRomaniei de catre Comisia Europeana, in prezent pretul la care ceidoi producatori locali Petrom si Romgaz isi vand gazele fiind dedoua ori mai mic fata de cel din import. Gazele de import costacirca 330 de dolari pe 1.000 mc, iar cele din productia interna,circa 165 de dolari.

Aceste declaratii vin in contextul in care la sfarsitul anuluitrecut ministrul economiei Adriean Videanu a declarat ca pana inmartie 2010 Romania va prezenta Comisiei Europene un programprivind cresterea treptata a pretului la gazele din productiainterna pana la nivelul celui din import pentru ca "saptamanalinregistra comunicari de la Comisia Europeana pentru liberalizareapretului la gaze". Videanu spunea la acea vreme ca deja au fostincepute discutii cu Petrom si Romgaz pe aceasta tema.

"Alinierea pretului gazelor naturale din productia interna lapretul gazelor naturale din import nu este o obligatie impusa tariinoastre prin reglementarile Comisiei Europene in domeniu sau prinprevederile Tratatului de Aderare a Romaniei la Uniunea Europeana.Potrivit reglementarilor europene in domeniu, pretul de vanzare algazelor naturale din productia interna trebuie sa acopere costurilede productie, conditie respectata prin legislatia nationala invigoare", spun reprezentantii

ANRE, in conditiile in care in ultimii ani autoritatile localeau amintit de mai multe ori necesitatea alinierii pretului la gazeca urmare a prevederilor europene.

Situatia de incertitudine ii afecteaza atat pe cei doi mariproducatori locali care au nevoie de fonduri mari pentruinvestitii, cat si pe consumatori care se tem de noi scumpiri pefondul crizei si care se confrunta cu imposibilitatea de a-si facebugete pentru 2010.

"Graficul de aliniere trebuie prezentat pana in luna martie aacestui an, insa pana la aceasta data nu exista date din parteaMinisterului Economiei sau ANRE privind strategia pe care o au invedere. Consideram ca liberalizarea acestor preturi in conditiileactualei crize economice ar reprezenta o noua lovitura adusaproducatorilor autohtoni", spun reprezentantii Pro BCA, asociatiaproducatorilor de BCA din Romania, care amintesc la randul lor deangajamentele luate de Romania in fata Comisiei Europene privindalinierea pretului la gaze.

Pe de alta parte, producatorii de gaze spun ca masura ar fi unabine-venita pentru ca ar debloca fonduri mari ce ar putea fiutilizate in investitii in explorare si productie.

Petrom, cea mai mare companie din Romania care asigura circajumatate din productia nationala de gaze, a spus recent ca poartade cinci ani discutii cu autoritatile privind alinierea pretuluidin productia interna la cel din import. Atat Romgaz, cat si Petromisi vand gazele la un pret recomandat de ANRE, mult mai mic fata decel din import.

"In piata gazelor trebuie sa prevaleze principiile de piatarezultate in urma jocului intre cerere si oferta. AutoritateaNationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) nu facealtceva decat sa reglementeze un pret care este liber, incalcandastfel regulile pietei si directivele europene", a spus recentMariana Gheorghe, CEO-ul Petrom.

Potrivit ANRE, singurul document intern care face referire laprocesul de aliniere a pretului gazelor naturale din productiainterna la pretul gazelor naturale din import este Strategiaenergetica a Romaniei pentru perioada 2007-2020, fara a se asumainsa un calendar exact de aliniere a preturilor.

Mai mult, ANRE spune ca pretul gazelor naturale din productiainterna nu este unul impus prin reglementari.

"Pretul de productie al gazelor naturale din productia internaeste stabilit de catre producatori", mai spune ANRE.

In ceea ce priveste preturile la gaze pentru populatie, caresunt stabilite de catre ANRE care ia in calcul mai multi factori,premierul Emil Boc a declarat ieri ca politica ANRE este de amentine pretul gazelor pe tot parcursul acestui an, desi cereriledin partea furnizorilor de gaze sunt de a fi aplicata o crestere depret de la 1 aprilie.

"Politica ANRE este sa nu creasca pretul la gaze in 2010, eu nuam primit o alta informatie. ANRE este cea care dirijeazaactivitatea, dar eu nu am o alta informatie", a spus Boc, citat deMediafax. In luna ianuarie, secretarul de stat in MinisterulEconomiei Tudor Serban declara ca pretul gazelor naturale va crestein luna aprilie, iar persoanele cu o situatie materiala dificilavor fi sprijinite la plata facturii.

Misterul alinierii: Cine are dreptate

  • ANRE spune ca aducerea pretului la gazele din productia internala nivelul celor din import nu este o obligatie a Romaniei in fataComisiei Europene.
  • Ministerul Economiei a spus ca va face in martie un calendar dealiniere a preturilor pentru ca primea saptamanal "comunicari" dinpartea Comisiei Europene pe aceasta tema.
  • Producatorii de BCA spun ca o astfel de masura ar fi o loviturapentru o industrie si asa lovita de criza si cer o amanare ascumpirilor.
  • Petrom, producator de gaze, spune ca are nevoie de baniirezultati din alinierea pretului la gaze pentru aliniere.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO