Eveniment

Misterul celor 159.000 de pensii speciale, care consumă anual un miliard de euro

Misterul celor 159.000 de pensii speciale, care consumă anual un miliard de euro
12.08.2010, 23:53 121

159.000 de pensii speciale, ale militarilor, poliţiştilor şifoştilor lucrători din ser­viciile secrete, vor rămâne înconti­nua­re ne­transparente, recalcularea aces­tora urmând să sefacă de către mi­nisterele care le plătesc şi nu de Casa Naţionalăde Pensii şi Asigurări Sociale.
Numărul apare pentru prima dată într-o sta­tistică oficială,publicată ieri de Consiliul Fiscal.
Nivelul celor 159.000 de pensii speciale nu este raportat public şideci nici economiile po­ten­ţiale prin recalculare.
Aceste pensii se plătesc in­tegral din bugetele ministerelor, decidin bugetul de stat.
Celelalte pensii speciale, ale magistraţilor, avia­torilor sauparlamentarilor, în număr de circa 8.000, care sunt susţinute atâtde Casa de Pensii, cât şi de bugetul de stat, vor fi recalculate decătre Casa de Pensii, care publică pe site nivelul acestora şipartea de contribuţie a statului.
Economiile estimate prin recalcularea celor 8.000 de pensiispeciale din a doua categorie sunt de circa 100 mil. euro pe an.Economiile estimate prin recal­cularea ce­lor 159.000 de pensiispeciale nu se cunosc. La o pensie me­die de 500 de euro, acesteacostă bugetul 1 miliard de euro pe an.
Guvernul afirmă că prin recalcularea pen-siilor spe­cia­le sereduce deficitul bugetului public de pensii, dar de fapt toateaceste cheltuieli suplimentare pentru pensii sunt incluse de labugetul de stat.
Salariaţii din aceste structuri - MAI, MAPN, SRI, SIE şi SPP - nucotizează în timpul vieţii active pentru pensia de stat şi nu îşiprimesc pensia din bugetul public de pensii, ci prin alocări de labugetul de stat către mi­nisterele respective.
Date oficiale despre numărul de pensionari care apar­ţin de acesteministere, categoriile de vârstă în care se încadrează, precum şiveniturile pe care le au angajaţii pe parcursul vieţii nuexistă.
Aceste informaţii nu se cu­nosc decât în interiorul fiecăruiminister şi nu sunt cen­tralizate la nivel naţional de către oinstituţie a statului, cum se întâmplă în cazul celorlalţisalariaţi.
"Recalcularea pensiilor în cazul acestor categorii de bu­getaritrebuie să ţină cont de veniturile lor, care în mul­te cazuri aufost secrete. Nu există date despre veni­tu­rile salariale aleofiţerilor, de exemplu, decât în in­sti­tuţia în care lucrează",spune Valentin Mocanu, secretar de stat în Ministerul Muncii.
Pensiile "secrete" ale acestor bugetari sunt de trei ori mai maridecât pensiile încasate de foştii angajaţi din celelalte sectoareale economiei, valoarea pensiei medii în România fiind de 734 delei (175 de euro).
"În general, în sistemul de apărare sunt date confi­den­ţiale. Nuse pot oferi informaţii legate de dimen­sio­narea sistemului deapărare al ţării, pentru că mulţi din­tre aceşti pensionari suntrezervişti, acesta fiind şi motivul pentru care nu sunt publiceaceste informaţii", spune Petronel Munteanu, directorul de cabinetal ministrului muncii, Mihai Şeitan.
Pensiile speciale se numesc aşa pentru că sunt cal­cu­late caprocent (în general 85%) din ultimul salariu brut sau ultimele şasesalarii brute, faţă de cele plătite de Casa Naţională de Pensii,care le calculează pe baza con­tri­bu­ţi­ilor făcute de-a lungultimpului la bugetul de pen­sii de că­tre actualii pensionari. Înplus, aceste pensii se in­de­xează permanent cu evoluţia salariilorcelor angajaţi în func­ţii echivalente celor ieşiţi la pensie dininstituţiile respective.
Şi la nivel european pensiile foştilor militari sunt de ase­meneamai mari decât ale celorlalte categorii de bugetari.
"Există două motivaţii pentru care s-au stabilit pen­sii mai maripentru aceste categorii de bugetari: pe de-o par­te, suntrecompense pentru faptul că, de-a lungul vie­ţii au avut restricţiiîn ceea ce priveşte drepturile şi liber­tăţile cetăţeneşti, iar pede altă parte este o modalitate de a combate corupţia în sistem. Lanoi s-a preluat numai o parte din această teorie", susţine BogdanHossu, liderul confederaţiei sindicale "Cartel Alfa".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO