Eveniment

Moţiunea a fost respinsă. Guvernul Boc poate tăia salariile şi pensiile

Premierul Emil Boc a reuşit să-şi convingă deputaţii şi senatorii

Premierul Emil Boc a reuşit să-şi convingă deputaţii şi senatorii

15.06.2010, 23:44 38

Guvernul premierului Emil Boc s-a aflat aseară la doar optvoturi de cea de-a doua demitere a sa de către Parlament - primapetrecându-se pe 13 octombrie 2009 - ceea ce arată cât de fragilăşi complicată va fi situaţia sa viitoare, în condiţiile în care nus-a bucurat nici măcar de întreg sprijinul propriului partidPDL.

Moţiunea a fost respinsă cu 228 de voturi "pentru" şi 197"împotrivă", în condiţiile în care PSD şi PNL aveau nevoie de 236de voturi pentru a demite guvernul, dar doar 212 parlamentari -ceea ce înseamnă că restul de voturi "pentru" au venit dinsprearcul guvernamental.

Analiştii economici au reacţionat pozitiv la respingereamoţiunii, însă avertizează că măsurile de reducere a cheltuielilorpublice care vor intra în vigoare în urma votului din Parlament nusunt suficiente, întrucât economia are nevoie de investiţii pentrua-şi reveni.

Mai există un hop, pentru că legile austerităţii care suntconsiderate adoptate de Parlament fără alte discuţii în urmarespingerii moţiunii vor trece şi prin filtrul CurţiiConstituţionale, sesizată deja de judecătorii de la Înalta Curte deCasaţie.

"Dacă măsurile de austeritate vor fi implementate, partea bunăeste că deficitul bugetar se va încadra în ţinta stabilită şi nevom întoarce mai repede la un nivel sustenabil. Partea negativă seva reflecta într-un impact asupra evoluţiei economiei, încondiţiile în care scăderea venitului disponibil al populaţiei seva resimţi în consumul privat. Astfel, revenirea economiei va fimai lentă, dar mai sănătoasă, bazată mai mult pe investiţii şiastfel pe producţie şi nu pe consum", a comentat Rozalia Pal,economistul-şef al UniCredit Ţiriac Bank.

În această lună au expirat mandatele a trei din cei nouăjudecători de la Curtea Constituţională. Preşedintele a numit unjudecător, iar PDL a reuşit luni, după un scandal monstruos, să-şiimpună cele două candidaturi - una din partea Senatului şi alta dinpartea Camerei.

Având, aşadar, pe cei trei noi judecători, cel puţin aparent, departea sa, PDL poate spera în bunăvoinţa Curţii.

În acest moment la Curte sunt patru judecători numiţi lapropunerea PSD sau a lui Ion Iliescu, unul este al UDMR, un altuleste numit la propunerea PNL, în vreme ce doi sunt numiţi lapropunerea PDL şi unul la cea a lui Traian Băsescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO