Eveniment

Motoarele producţiei industriale continuă să încetinească. Cum va fi influenţat PIB-ul?

Motoarele producţiei industriale continuă  să încetinească. Cum va fi influenţat PIB-ul?

Autor: Mihaela Claudia Medrega

08.09.2010, 23:57 33

Producţia industrială, unul dintre cei mai importanţi indicatoridin economie, a crescut în iulie pentru a noua lună consecutiv, darritmul s-a temperat la 2,3% comparativ cu aceeaşi perioadă de anultrecut.
În primele şapte luni, creşterea producţiei industriale a fost de5,3% în serie brută, respectiv 4% în serie ajustată sezonier. Faţăde luna iunie însă evoluţia nu a fost deloc îmbucurătoare,producţia industrială scăzând atât ca serie brută, cât şi ca serieajustată sezonier, cu 2,3%, respectiv 0,8%, potrivit datelorInstitutului Naţional de Statistică.
"Cifrele referitoare la sectorul industrial relevă faptul căindustria începe să dea semne de oboseală şi ne aşteptăm caindustria să îşi încetinească dinamica de creştere în lunileurmătoare, ca urmare a deteriorării continue a aşteptăriloragenţilor economici şi a revenirii lente a principalilor nostriparteneri comerciali externi", a comentat Melania Hăncilă,economistul-şef al Volksbank. Menţinerea producţiei industriale pecreştere în termeni anuali se datorează în cea mai mare măsurăcererii externe, principalele industrii care produc în acest momentpentru export fiind industria auto şi cea petrochimică.

Industria nu are însă suficientă forţă pentru a trage de unasingură economia din recesiune, în timp ce consumul intern rămânefoarte slab. Nici pentru ţările care au revenit pe creştereeconomică, luna iulie nu a venit cu veşti foarte bune în privinţaproducţiei industriale.
Producţia industrială a celei mai mari economii europene, Germania,a înregistrat o creştere marginală de doar 0,1% în iulie, faţă deluna precedentă, după o majorare de 0,6% în iunie.
Alexander Koch, vicepreşedintele departamentului de research alUniCredit Bank, susţine însă că cifrele mai slabe privind producţiaindustrială în perioada de vară nu ar trebui privite nefevorabil."O mică pauză sau un regres temporar limitat în perioada de vară nupare neobişnuit. Pe sectoare, producţia în electro şi utilaje s-aîmbunătăţit în continuare, în timp ce producţia în industria auto afost semnificativ mai slabă. În construcţii, producţia a crescut cu0,9%."
În iulie şi vânzările de retail din Germania au scăzut în modneaşteptat, pentru a doua lună consecutiv, după ce au contribuit lacreşterea economică în trimestrul al doilea. Koch apreciază că pânăîn prezent nu sunt semne pentru un final al trendului ascendent alproducţiei industriale în lunile următoare. Însă, avansuleconomiilor din zona euro, cea mai mare piaţă de export aGermaniei, s-ar putea înrău­tăţi ca urmare a ajustăriicheltuielilor publice pen­tru reducerea deficitelor bugetare.

Ce a influenţat producţia

Reducerea producţiei industriale din România în iulie faţă deiunie, ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoareşi de sezonalitate, a fost cauzată de scăderea industrieiprelucrătoare (-1,1%) şi a producţiei şi furnizării de energieelectrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-1%).Industria extractivă a crescut cu 0,5%.
Raportată la aceeaşi lună din 2009, în iulie producţia industrialăa urcat cu 3,4% ca serie brută şi cu 2,3% ca serie ajustată.Evoluţia pozitivă s-a datorat creşterii celor trei sectoareindustriale: industria prelucrătoare (3,5% ca serie brută, 3,3% caserie ajustată), producţia şi furnizarea de energie electrică şitermică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (3,5% şi, respectiv,4,1%) şi industria extractivă (1,3% şi 0,4%). O influenţă asupraevo­luţiei producţiei industriale a venit şi de la efectul de bază,având în vedere scăderile de anul trecut. Datele anun­ţate anteriorde INS reflectă fap­tul că şi comenzile noi din industrie au scăzutîn iulie faţă de iunie cu 13,3%, după o scădere mai accentuată abunurilor de capital, dar au urcat cu 24,7% comparativ cu aceeaşilună a anului trecut.

Hăncilă apreciază că scăderea lunară a comenzilor noi din industrieîn luna iulie poate fi temporară şi s-ar putea datora perioadeiconcediilor. De când a revenit pe plus, în noiembrie anul trecut,producţia industrială a înregistrat oscilaţii puternice de la olună la alta. După un avans de 7,1% în ianuarie, ritmul s-a atenuatla 1,4% în februarie, pentru ca în iunie creşterea anuală aproducţiei industriale să ajungă la 4,7%.
În iunie România a înregistrat a treia creştere din UE a producţieiindustriale faţă de mai, de 1,9%, în timp ce indicatorul a stagnatla nivelul celor 27 de state membre şi a scăzut cu 0,1% în zonaeuro.
Autorităţile române au invocat această evoluţie a producţieiindustriale drept unul dintre semnele de revenire a economiei dinrecesiune.
"Industria va ră­mâ­ne sectorul cu cea mai bună perfor­manţă şi întrimestrele urmă­toare, menţinându-se pe creştere, însă ritmul decreştere va fi inferior comparativ cu trimestrele anterioare", amai spus economistul-şef al Volksbank.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO