Eveniment

Mugur Isărescu, BNR: „Acum stăm bine, dar nimic nu garantează că vom sta la fel de bine şi peste un an-doi“

Mugur Isărescu: Este aşteptat ca deficitul bugetar să ajungă în proximitatea plafonului de 3% din PIB în 2016 şi 2017, împins de măsurile de relaxare fiscală deja adoptate pentru a stimula consumul şi creşterea economică

Mugur Isărescu: Este aşteptat ca deficitul bugetar să ajungă în proximitatea plafonului de 3% din PIB în 2016 şi 2017, împins de măsurile de relaxare fiscală deja adoptate pentru a stimula consumul şi creşterea economică

Autor: Liviu Popescu

20.05.2016, 00:03 814

Sporirea productivităţii este esenţială pentru progresul convergenţei reale cu Uniunea Europeană, întrucât permite atât o creştere economică mai rapidă, cât şi majorări de salarii: “Dacă productivitate nu e, nimic nu e!“ spune guvernatorul BNR Mugur Isărescu.

Într-o vreme în care majorările de salarii sunt subiectul numărul unu în politicile ultimelor două guverne – noua lege a salarizării pregătită de guvernul Cioloş prevede şi ea majorarea lefurilor – guvernatorul îndeamnă la prudenţă.

„Începând cu anul 2000, România a înregistrat unul dintre cele mai alerte ritmuri de recuperare a decalajelor privind nivelul de trai faţă de media UE, în bună măsură ca urmare a avansului considerabil al producti­vităţii multifactoriale. Evoluţia favorabilă a acesteia poate fi corelată cu o multi­tudine de factori: firmele productive sunt în general cele mari, tinere, care aparţin mai degrabă sectorului privat decât celui public, au capital majoritar străin şi fac parte dintr-o structură de tipul firmă-mamă – subsidiară“, a afirmat Isărescu ieri la o prele­gere la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA).

Productivitatea muncii a crescut, potrivit datelor Comisiei Europene, cu o medie de 6,4% între 2003 şi 2007 pentru ca să sară la 8,6% în  2008. Odată cu criza aceasta s-a redus însă şi a ajuns la o creştere de 2,3% în 2014. Oricât de mult ne-am dori cu toţii o apropiere rapidă de standardele de viaţă din Occident, este important să fim conştienţi că, pentru a nu deraia, procesul de convergenţă economică – reală şi nominală – trebuie să se desfăşoare într-un ritm sustenabil. Forţarea şi trenarea convergenţei sunt deopotrivă nocive, susţine Isărescu.

 

Ce a mai spus guvernatorul:

@Este aşteptat ca deficitul bugetar să ajungă în proximitatea plafonului de 3% din PIB în 2016 şi 2017, împins de măsurile de relaxare fiscală deja adoptate pentru a stimula consumul şi creşterea economică. Cu alte cuvinte, pentru a forţa o convergenţă reală rapidă.

@Acum stăm bine din perspectiva unor criterii nu garantează cu nimic că vom sta la fel de bine şi peste un an-doi, dacă nu aplicăm în mod consecvent politici economice adecvate.

@Dacă am învăţat cu adevărat din propriile noastre greşeli comise în trecutul mai îndepărtat sau mai apropiat, vom fi capabili să rezistăm tentaţiei de a aluneca din nou în măsuri populiste, adoptate din raţiuni electorale.

@Reformele structurale a căror promovare sau adâncire este strict necesară în România includ: creşterea competiţiei şi eficienţei în sectoare-cheie ale economiei, precum cel al energiei şi al transporturilor, identificarea unor soluţii la şomajul ridicat în rândul tinerilor, inclusiv prin reforme în sectorul educaţiei, dar şi dezvoltarea unei infrastructuri de transport de calitate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO